Študijski center za narodno spravo

Spominska slovesnost pri Kapeli mučencev v Šentjoštu

Ljubljana (9.7.2018) – Ob 100. obletnici rojstva izseljeniškega duhovnika in narodnega buditelja Vinka Žaklja in v spomin na upor proti komunističnemu nasilju so se v Šentjoštu nad Horjulom letos že triindvajsetič zbrali na slovesnosti pri Kapeli mučencev. Sv. mašo je daroval prof. dr. Janez Juhant. Slavnostna govornica je bila Mojca Kucler Dolinar. Sledil je kulturni program s podelitvijo Ehrlichovih priznanj in medalj.

Letos so priznanja z medaljami prejeli aktivna članica Nove slovenske zaveze Marija Zgonc, akademik prof. dr. Janez Juhant in nekdanja politična zapornica Lidija Drobnič. Vsem prejemnikom je skupno večletno delovanje pri pripravah spominskih slovesnosti v Kočevskem rogu, na Teharjah, v Ferdrengu, pri Lipi sprave in Ehrlichu v spomin. V imenu Odbora je Ehrlichova priznanja in medalje izročil direktor Družine Tone Rode.

Vabilo na dogodek ob 23. avgustu

Vabimo vas na dogodke ob

DNEVU SPOMINA NA ŽRTVE VSEH TOTALITARNIH IN AVTORITARNIH REŽIMOV

• Torek, 21. AVGUST 2018
Ob 18. uri sv. maša za žrtve v ljubljanski stolnici, mašo vodi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.
Po maši kratka akademija in slavnostni nagovor prof. dr. Ivana Štuheca.

• Četrtek, 23. AVGUST 2018
Dan odprtih vrat v zaporniških celicah, Beethovnova 3, Ljubljana.
Polaganje cvetja pred spominskimi obeležji.

Študijski center za narodno spravo, Vojaški vikariat Slovenske vojske, Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana

Spominska slovesnost v Rovtah ob ponatisu knjige msgr. Janeza Hladnika Od Triglava do Andov

Ljubljana (26.6.2018) – V nedeljo, 24. junija 2018 so župnija Rovte, Krajevna skupnost Rovte, Goriška Mohorjeva družba in Založba Družina pripravili spominsko slovesnost ob štirideseti obletnici izdaje knjige msgr. Janeza Hladnika,Od Triglava do Andov.

Knjiga je ena od štirih knjig, ki so bile v času socializma v Sloveniji na uradnem seznamu prepovedanih knjig. Knjiga je bila ponatisnjena v spomin na 70 letnico prihoda Slovencev v Argentino in ob 60 letnici  obiska msgr Janeza Hladnika v domovini.

Ob 15. uri je bila v Rovtah sveta maša, ki jo je ob somaševanju vodil upokojeni ljubljanski nadškof dr. Anton Stres. Po maši je bila  v domu krajanov Rovte razstava o življenju msgr. Janeza Hladnika in predstavitev knjige s kulturnim programom. Dogodka sta se s strani Študijskega centra za narodno spravo udeležila dr. Renato Podbersič in Marta Keršič.

Erika Jazbar, urednica ponatisnjene knjige Od Triglava do Andov.

Irski veleposlanik obiskal Študijski center

Ljubljana (21.6.2018) – V ponedeljek, 18. junija je Študijski center za narodno spravo obiskal veleposlanik Republike Irske v Sloveniji nj. eksc. gospod Myles Patrick Geiran. Na obisku, ki je potekal na njegovo pobudo, mu je naše delo in projekte ter možnosti skupnega sodelovanja predstavila direktorica dr. Andreja Valič Zver.

Spominska slovesnost v Kočevskem Rogu 2018

Ljubljana (6.5.2018) – V soboto, 2. junija 2018, je v Kočevskem Rogu potekala tradicionalna spominska in spravna slovesnost. Slovesnost se je začela ob 11. uri z obletno sveto mašo, ki jo je vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Po njej je sledil kulturni program z nagovorom zgodovinarja in profesorja Jurija P. Emeršiča.

Na dogodku, ki je potekal pri kapeli brezmejnega Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom, se je zbralo veliko število ljudi, ki so se z udeležbo spomnili žrtev komunističnega nasilja med in po drugi svetovni vojni na Slovenskem. Krajši kulturni program, ki je sledil sveti maši, je organizirala Nova slovenska zaveza (NSZ).

S strani Študijskega centra za narodno spravo (SCNR) se je dogodka udeležil Miha Drobnič.

Naslednja stran »

Študijski center za narodno spravo