Študijski center za narodno spravo

V Ljubljani podeljena nagrada Platforme evropskega spomina in vesti za leto 2018

Ljubljana/Praga, 14. november 2018

Nagrada Platforme evropskega spomina in vesti je bila podeljena 14. novembra v Ljubljani na mednarodni konferenci Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje.

Nagrada je podeljena osebi oziroma osebam, ki se v današnjem času borijo proti totalitarizmu, za ideale demokracije, temeljne človekove pravice in svoboščine ter vladavino prava. Nagrada Platforme podpira prejemnike v njihovem boju ter jih pomaga zaščititi pred preganjanjem in pri mednarodni prepoznavnosti njihovega boja.

Člani Platforme so letos glasovali za gospoda Olega Sencova in s tem priznali njegov osebni pogum, boj in žrtvovanje pri obrambi temeljnih demokratičnih vrednot in svoboščin po montiranem sodnem procesu proti njemu v Ruski federaciji. S podelitvijo nagrade želi Platforma izraziti svoje spoštovanje in podporo ukrajinskemu državljanu gospodu Sencovu, za katerega meni, da je po priporu maja 2014 politični zapornik v Ruski federaciji. Platforma poziva k njegovi takojšnji izpustitvi.

Na slovesnosti, ki je potekala 14. novembra 2018 v Državnem svetu Republike Slovenije v Ljubljani, se je ukrajinski veleposlanik v Republiki Sloveniji, njegova ekselenca Mykhailo F. Brodovych zahvalil za nagrado Platforme Olegu Sencovu, filmskemu ustvarjalcu, pisatelju in zaporniku vesti. Poudaril je, da Ukrajina razume to kot nagrado enemu človeku, hkrati pa tudi kot nagrado za osemdeset drugih političnih zapornikov, ki so bili v Ruski federaciji obsojeni zaradi tako preprostih dejanj, kot je izobešanje ukrajinske zastave na oknu itd. Vse to so ljudje dobre vesti, z željo po neodvisnosti, ki so bili obsojeni samo zaradi izražanja svojih misli in osnovnih svoboščin; njihove človekove pravice pa so bile zatrte.

Gospod Janez Janša, vodja Slovenske demokratske stranke, nekdanji premier in član častnega odbora Platforme, je na slovesnosti dejal, da bi nagrada morala krepiti ozaveščenost o časih, v katerih živimo danes. Ukrajina je prva žrtev Rusije po obdobju hladne vojne. Ti dogodki bi nas morali zbuditi. Poudaril je, da v letu 2014, po aretaciji gospoda Sencova, to sploh ni bilo omenjeno v slovenskih medijih, verjetno zato, ker se Slovenija še vedno ukvarja s temno stranjo svoje zgodovine in delimo usodo držav nekdanje Jugoslavije. Naredili smo nekaj korakov naprej, vendar obstajajo številna vprašanja, ki smo jih pozabili. Samo s skupnimi napori se lahko premikamo naprej.

Evropska platforma spomina in vesti

Drugi dan mednarodne konference “Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje”

Ljubljana (14. 11. 2018) – Danes je v prostorih Državnega sveta potekal drugi dan mednarodne konference »Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje«, ki je bil večinoma namenjen pregledu soočanja z dediščino komunističnega totalitarizma v drugih vzhodnoevropskih državah. Vključeval je udeležbo predstavnikov Evropske platforme spomina in vesti (PEMC), ki združuje 57 članic iz 20 evropskih držav in severne Amerike.  Članice Platforme so namreč dejavne na področju raziskav, dokumentacije, ozaveščanja in izobraževanja o totalitarnih režimih v Evropi v 20. stoletju. Študijski center za narodno spravo, ki je dejavni član Platforme, pa s posvetom obeležuje deseto obletnico svojega delovanja.

Najprej so zbrane pozdravili predsednik državnega sveta RS Alojz Kovšca, predsednik PEMC dr. Łukasz Kaminski, direktor KAS za Hrvaško in Slovenijo dr. Michael Lange in direktorica SCNR dr. Andreja Valič Zver.

Direktor KAS iz Zagreba Michael Lange, direktorica SCNR dr. Andreja Valič Zver in predsednik PEMC dr.  Łukasz Kamiński.

Sledila je podelitev nagrade Evropske platforme spomina in vesti, ki jo je v imenu v ruskem zaporu zaprtega ukrajinskega novinarja Olega Sencova prejel ukrajinski veleposlanik v RS. Ob tem je bila izvedena glasbena točka v izvedbi M. Smolnikar, K. Koprivec in L. Bučevec.

Sledil je nagovor člana častnega odbora PEMC, nekdanjega političnega zapornika in danes poslanca Državnega zbora RS Janeza Janše.

Nato je sledila predstavitev referatov.

Prvi panel je bil namenjen primeru Slovenije.

Vodja panela dr. Andreja Valič Zver je prebrala referat zaradi bolezni odsotnega Draga Jančarja, z referatoma pa sta ji sledila publicistka Alenka Puhar, ki je predstavila usodo povojni obsojene Hilde Hahn in zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana, ki je predstavil referat »Človekove pravice na Temni strani meseca 1998 – 2018«.

Drugi panel je predstavil soočanje s preteklostjo v Vzhodni in Srednji Evropi.

Vodja panela je bila predstavnica litovskega muzeja genocida Monika Kareniauskaite; v panelu pa so nastopili dr. Áron Máthé, iz Madžarske (»Post-Communism or fierce rearguard fighting for 25 years«), albanska predstavnica dr. Jonila Godole (»The Failure of Transitional Justice in Post-Communist Albania«), dr. Martin Slávik (»Criminal transitional justice in Czech and Slovak republic«) in Poljak Marek Mutor (“Solidarity” in Poland).

Tretji panel je nosil naslov »Združeni spomin v združeni Evropi?«

Vodja panela je bil Poljak dr. Paweł Ukielski, ki je predstavil referat »The House of European History – a missed opportunity?«. Sledili so Poljak dr. Łukasz Kamiński (»What remembrance does Europe need?«), Islandec dr. Hannes Gissurarson, ki je imel referat: »Making the Voices of the Victims Heard: Some Proposals«, predstavnik madžarske manjšine iz Romunije Zsolt Szilagyi je predstavil referat »East and West: double memory or double standards, panel pa je sklenil Estonec dr. Toomas Hiio z referatom »United remembrance of Europe, created historical identities of the nations, history and historical truth«

Nato je sledil ogled zaporniških celic in razstave o politični zapornici Jelki Mrak Dolinar ter ogled včeraj odprte razstave „Wrocław Breaks the Iron Curtain“ v Muzeju slovenske osamosvojitve.

Odprtje razstave „Wrocław Breaks the Iron Curtain“

Ljubljana (14. 11. 2018) – Sinoči je v Muzeju slovenske osamosvojitve, ki se nahaja v prostorih VSO-ja, na Cankarjevi 11 v Ljubljani, v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo in Centra za zgodovino depojev – Inštitut za spomin in prihodnost iz poljskega Wrocława, potekalo odprtje razstave z naslovom »Wroclaw zlomi železno zaveso« (Wroclaw Breaks the Iron Curtain). Razstava prikazuje, kako pomembne je bil Wroclaw pri padcu železne zavese, kajti v naši zgodovinski zavesti, je veliko bolj znan Gdansk.

Nagovor dr. Andreje Valič Zver, direktorice SCNR, v ozadju Marek Mutor, direktor inštituta iz Wroclawa, dr. Lukas Kamynski, predsednik PEMC in poljski veleposlanik v RS, Paweł Czerwinski.

Marek Mutor med razlago razstave.

Prvi dan mednarodne konference “Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje”

Ljubljana (13. 11. 2018) – Danes je v dvorani Državnega sveta RS potekal prvi dan mednarodne konference z naslovom “Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje”. Današnji dan je bil posvečen slovenskim temam in slovenskim razpravljalcem, udeležence pa je v uvodu nagovoril tudi predsednik RS gospod Borut Pahor.

Projekt Temna stran meseca II je refleksija na razstavo z istoimenskim naslovom pred 20 leti, ki je prvič po koncu komunističnega sistema pri nas skušala prikazati ta totalitarni sistem v njegovi neolepšani luči. Na tokratnem mednarodnem posvetu sodeluje širok spekter domačih in tujih raziskovalcev, ki želijo s svojim prispevkom spodbuditi k razmišljanju o spoštovanju človekovega dostojanstva in spregovoriti o temeljnih človekovih pravicah ter kršitvah le teh.

Najprej so udeležence pozdravili sodelavka SCNR Marta Keršič, direktorica SCNR dr. Andreja Valič Zver in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Prvi panel je vodila dr. Tamara Griesser Pečar, v panelu pa sta nastopila dr. Vasko Simoniti, ki je predstavil referat Neprav(n)a država in dr. Lovro Šturm z referatom “Začetek revolucionarnega kazenskega prava na Slovenskem in njegovi odmevi po drugi svetovni vojni in po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije”


Drugi panel je vodil dr. Renato Podbersič, na njem pa sta natopila dr. Milko Mikola z referatom “Viri za proučevanje povojne represije v Sloveniji” in dr. Tamara Griesser Pečar z referatom “Katoliška Cerkev, sovražnik številka ena?”.

Tretji panel je vodila dr. Jelka Piškurić, z referati pa so nastopili nekdanji taboriščnika na Golem otoku mag. Andrej Aplenc (“Psi lajajo, karavana gre naprej”), tržaški publicist Ivo Jevnikar (“Težavno odkrivanje zamejske temne strani meseca”) in Janez Suhadolc (“Temna in svetla stran meseca slovenskih likovnih umetnikov”).

Četrti panel je vodil dr. Damjan Hančič, referenti pa so bili Aleš Berger (“Narodni heroji na pročeljih slovenskih osemletk”), dr. Ivan Klemenčič (“Slovenska avantgarda, novi razred in mafija do danes”) in dr. Milček Komelj (“Temna stran meseca v luči slovenske likovne umetnosti 20 let pozneje”).

PROGRAM Mednarodne konference TEMNA STRAN MESECA 2

Mednarodna konferenca Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje

International Conference Dark Side of the Moon II: Confrontations and Reflections 20 years later

torek, 13. 11. – četrtek, 15. 11. 2018

Ljubljana – dvorana Državnega sveta Republike Slovenije, Šubičeva 4, Ljubljana

Bled – Hotel Park Bled

 

Na mednarodnem posvetu Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje sodeluje širok spekter domačih in tujih raziskovalcev, ki želijo s svojim prispevkom spodbuditi k razmišljanju o spoštovanju človekovega dostojanstva in spregovoriti o temeljnih človekovih pravicah ter kršitvah le teh. Prvi dan posveta je namenjen refleksiji in spominjanju na razstavo in zbornik Temna stran meseca: Kratka zgodovina totalitarizma v Sloveniji 1945 – 1990, od katere letos mineva 20 let. Projekt pred 20. leti je bil polemičen ugovor stalni razstavi o zgodovini Slovencev, ki so jo postavili muzealci leta 1996 (potem ko so se iz Muzeja revolucije preimenovali v Muzej novejše zgodovine). Izzivalec je bil pisatelj Drago Jančar, ki je zbral ekipo sodelavcev, prepričanih, da je treba osvetliti tudi bolj mračne poteze polpretekle zgodovine. Slovenski avtorji bodo tokrat podali razmislek o tem, kako je s »temno stranjo« slovenske polpretekle zgodovine danes.

Drugi dan z mednarodnim delom vključuje udeležbo predstavnikov Evropske platforme spomina in vesti (PEMC), ki združuje 57 članic iz 20 evropskih držav in S Amerike. Predstavili bodo izkušnje s totalitarizmi v njihovih državah. Članice Platforme so namreč dejavne na področju raziskav, dokumentacije, ozaveščanja in izobraževanja o totalitarnih režimih v Evropi  v 20. stoletju. Študijski center za narodno spravo, ki jedejavni član Platforme, s posvetom obeležuje deseto obletnico svojega delovanja.

 

Torek, 13. november 2018

Državni svet RS, Šubičeva 4, Ljubljana

 

9.3010.00 Zbiranje udeležencev (potrebna je

akreditacija z osebnim dokumentom, rentgen)

10.0010.30 Uvodni nagovori

Marta Keršič, Pozdrav in predstavitev

dr. Andreja Valič Zver, direktorica SCNR

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije

10.3011.30 Prvi panel

  • Vodja panela: dr. Tamara Griesser Pečar

dr. Vasko Simoniti, Neprav(n)a država

dr. Lovro Šturm, Začetek revolucionarnega kazenskega

prava na Slovenskem in njegovi odmevi po drugi svetovni

vojni in po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije

11.3012.00 Odmor s kavo

12.0013.00 Drugi panel

  • Vodja panela: dr. Renato Podbersič

dr. Milko Mikola, Viri za proučevanje povojne represije v

Sloveniji

dr. Tamara Griesser Pečar, Katoliška Cerkev, sovražnik

številka ena?

mag. Marko Štepec, Odmevi dveh razstav

13.0014.00 Catering

14.0015.00 Tretji panel

  • Vodja panela: dr. Jelka Piškurić

mag. Andrej Aplenc, Psi lajajo, karavana gre naprej

Ivo Jevnikar, Težavno odkrivanje zamejske temne strani

meseca

Janez Suhadolc, Temna in svetla stran meseca slovenskih

likovnih umetnikov

15.0015.15 Odmor

15.1516.15 Četrti panel

  • Vodja panela: dr. Damjan Hančič

Aleš Berger, Narodni heroji na pročeljih

slovenskih osemletk

dr. Ivan Klemenčič, Slovenska avantgarda, novi razred

in mafija do danes

dr. Milček Komelj, Temna stran meseca v luči

slovenske likovne umetnosti 20 let pozneje

Razprava in zaključek

 

20.00 Odprtje razstave „Wrocław Breaks

the Iron Curtain“

Muzej slovenske osamosvojitve VSO, Cankarjeva 11,

Ljubljana

Nagovori:

dr. Andreja Valič Zver, direktorica SCNR

Marek Mutor, predstavitev Centra za zgodovino

depojev – Inštitut za spomin in prihodnost, Wrocław

 

Sreda, 14. november 2018

Državni svet RS, Šubičeva 4, Ljubljana

 

9.3010.00 Zbiranje udeležencev (potrebna je akreditacija

z osebnim dokumentom, rentgen)

10.0010.30 Uvodni nagovori:

Marta Keršič, Pozdrav in predstavitev

Alojz Kovšca, predsednik državnega sveta RS

dr. Łukasz Kaminski, predsednik PEMC

dr. Michael Lange, Resident Representative for

Croatia and Slovenia, KAS

dr. Andreja Valič Zver, direktorica SCNR

10.30–10.50 Podelitev nagrade

Evropske platforme spomina in vesti:

Glasbena točka (M. Smolnikar, K. Koprivec,

  1. Bučevec)

Predstavitev nagrajenca

Govor Janeza Janše (član častnega odbora PEMC,

poslanec Državnega zbora RS)

Glasbena točka (M. Smolnikar, K. Koprivec,

  1. Bučevec)

10.5011.50 Prvi panel: Primer Slovenije

  • Vodja panela: dr. Andreja Valič Zver

Drago Jančar, Nekaj svetlih reminiscenc

Alenka Puhar, In Hilde Hahn pristane v desničarskem

gnezdu

dr. Jože Dežman, Človekove pravice na Temni strani

meseca 1998 – 2018

11.5012.20 Odmor s kavo

12.2013.20 Drugi panel: Soočanje s preteklostjo

v Vzhodni in Srednji Evropi

  • Vodja panela: Monika Kareniauskaite

dr. Áron Máthé, Hungary – Post-Communism or

fierce rearguard fighting for 25 years (Hungary)

dr. Jonila Godole, The Failure of Transitional Justice

in Post-Communist Albania (Albania)

dr. Martin Slávik, Criminal transitional justice in

Czech and Slovak republic (Czech Republic, Slovakia)

Marek Mutor, “Solidarity” in Poland

13.3014.30 Catering

14.3015.30 Tretji panel: Združeni spomin v

združeni Evropi?

  • Vodja panela: dr. Paweł Ukielski

dr. Pawel Ukielski, The House of European

History – a missed opportunity? (Poland)

dr. Łukasz Kamiński, What remembrance

does Europe need? (Poland)

dr. Hannes Gissurarson, Making the Voices of the

Victims Heard: Some Proposals (Iceland)

Zsolt Szilagyi, East and West: double memory or

double standards? (Romania)

dr. Toomas Hiio, United remembrance of Europe,

created historical identities of the nations, history

and historical truth (Estonia)

 

Tolmačenje zagotovljeno

 

15.4516.15 Ogled zaporniških celic in razstave

o politični zapornici Jelki Mrak Dolinar,

Beethovnova 3

  1. 30 – 17.00 Ogled razstave „Wrocław Breaks

the Iron Curtain“

Muzej slovenske osamosvojitve VSO, Cankarjeva 11,

Ljubljana

Nagovori:

Pozdrav predstavnika VSO

Marek Mutor, Inštitut za spomin in prihodnost,

Wrocław

 

Četrtek, 15. november 2018

 

Hotel Park Bled

Delovno srečanje članic Evropske platforme

spomina in vesti

 

Organizator:

Študijski center za narodno spravo (SCNR)

Evropska platforma spomina in vesti (PEMC)

Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS)

Remembrance and Future Institute Wrocław

Polish History Museum Warsaw

 

VABILO V PDF OBLIKI:Vabilo in program Temna stran meseca II

Naslednja stran »

Študijski center za narodno spravo