Študijski center za narodno spravo

Vabilo na okroglo mizo ob 75. letnici padca fašizma

Vabimo Vas na okroglo mizo ob 75. OBLETNICI PADCA FAŠIZMA IN OBLETNICI KAPITULACIJE ITALIJE, ki bo v ponedeljek, 17. septembra 2018, ob 11. uri, v prostorih Študijskega centra za narodno spravo, Tivolska 42, Ljubljana.

O dogodkih, ki so usodno zaznamovali 20. stoletje, bodo razmišljali dr. Mira Cencič, dr. Matevž Tomšič in dr. Renato Podbersič.
Več o dogodku si lahko preberete v priponki.

Vljudno vabljeni!

Voden ogled v zaporniških celicah

Ljubljana (6. 9. 2018) – V četrtek, 6. septembra 2018 si je zaporniške celice in razstavo Skozi čas preizkušenj ogledal Miha Barle. Gospod Barle se je kot povojni begunec umaknil v Argentino in živi v provinci Chaco, na S Argentine. V tem delu sedaj živi le še nekaj Slovencev, kljub vsemu pa se trudijo, da bi med njimi ponovno zaživela slovenska skupnost.

Sodelavka SCNR Marta Keršič je gospodu Barletu predstavila delo Študijskega centra za narodno spravo, ga vodila po celicah in razstavi in mu izročila video in slikovni material ter nekaj knjig Študijskega centra za narodno spravo.

Obeležitev 50 letnice sovjetske okupacije Čehoslovaške v Bruslju

Ljubljana (5.9.2018) – Včeraj je v prostorih evropskega parlamenta v Bruslju potekala mednarodna konferenca in odprtje razstave ob 50. obletnici sovjetske intervencije in okupacije nekdanje Čehoslovaške, ki je pomenila konec »praške pomladi« oz. sanj o »demokratičnem socializmu«. Razstavo je pripravila poslanska skupina EPP v sodelovanju s Češkim centrom in dvema evropskima poslancema, slovaškim Ivanom Štefanecem in češkim Jaroslavom Štetino.

Konferenca.

Udeležba na konferenci. 

Dogodka se je udeležila tudi v.d. direktorice SCNR, dr. Andreja Valič Zver.

Dan odprtih vrat v zaporniških celicah

Ljubljana (27.8.2018) – Ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je Študijski center za narodno spravo v četrtek, 23. avgusta organiziral dan odprtih vrat v zaporniških celicah na Beethovnovi ulici 3.

Obiskovalci so si lahko ogledali prostore celic in razstavo Skozi čas preizkušenj, ki skozi sliko in besedo govori o nedavno preminuli politični zapornici Jelki Mrak Dolinar. Razstava je bila do sedaj na ogled že v prostorih SCNR ter v Novi Gorici in v Celovcu.

Odziv obiskovalcev je bil izredno velik. Prav tako smo jim ponudili publikacije SCNR, ki so bile na voljo po znižani ceni.

Slovesnosti v počastitev žrtev totalitarnih in avtoritarnih sistemov

Ljubljana (22.8.2018) – Sodelavci SCNR od sprejetja resolucije Evropskega parlamenta leta 2009, ki je razglasilo 23. avgust za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, vsako leto pripravimo spominsko slovesnost. Ob tem opozarjamo na množične kršitve človekovih pravic, svoboščin in dostojanstva, ki so jih povzročili vsi trije totalitarizmi: fašizem, nacionalsocializem in komunizem. Ob letošnji svečanosti smo se še posebej spomnili nedavno preminule Jelke Mrak Dolinar, nekdanje taboriščnice, preizkušene s strani treh totalitarizmov.

Letos stopamo v deseto leto obeleževanja dneva, ki ga je leta 2009 razglasil Evropski parlament. Na ta dan, 23. avgusta 1939 je bil podpisan pakt Ribbentrop – Molotov med nacionalsocialistično Hitlerjevo Nemčijo in komunistično Stalinovo Sovjetsko zvezo, kar je vodilo v tragedijo druge svetovne vojne in desetine milijonov žrtev. Spominski dan je leta 2012 razglasila tudi Vlada Republike Slovenije.

Ob letošnjem Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov smo včeraj, 21.8., pripravili na naslednje dogodke:

Ob 16. uri je potekalo odprtje razstave Skozi čas preizkušenj, v zaporniških celicah, na Beethovnovi 3, v Ljubljani.

Odprtje razstave in polaganje venca si lahko pogledate tudi na video posnetku: https://youtu.be/EzcYoK3Z

Ob 16. 45 uri je delegacija v sestavi predstavnikov SCNR (dr. Andreja Valič Zver), Komisije Vlade RS za prikrita grobišča (Franci Stanonik) in Komisije Vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic  (mag. Majda Pučnik Rudl) položila cvetje pred termi spominskimi obeležji:

… pri zaporniških celicah na Beethovnovi 3,

…. pri spominski plošči pred ameriškim veleposlaništvom, Prešernova 31,

… in spomeniku žrtvam vseh vojn, Kongresni trg 2.

Ob 18. uri je bila sv. maša za žrtve v ljubljanski stolnici, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Po maši je bila akademija in slavnostni nagovor prof. dr. Ivana Štuheca.

Mašni nagovor ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta si lahko preberete TUKAJ.

Celotni nagovor dr. Ivana Štuheca si lahko preberete TUKAJ.

V četrtek, 23. avgusta 2018 pa vas od 10. do 18. ure vabimo na dan odprtih vrat in ogled razstave Skozi čas preizkušenj, ki bo v zaporniških celicah na Beethovnovi 3 v Ljubljani.

Naslednja stran »

Študijski center za narodno spravo