Študijski center za narodno spravo

FILMI

Zbirka Dokumentarni film SCNR

Zbirka Dokumentarni film SCNR vsebuje DVD-je, s posnetki, ki pričajo o dogajanju v času 2. svetovne vojne in po njej v Sloveniji, o nasilju vseh treh totalitarnih režimov (nacizem, fašizem, komunizem) v Sloveniji. Kot prvi je v tej zbirki v letu 2011 nastal dokumentarni film Ormoški Petriček: Otroci iz koncentracijskega taborišča OZNE Strnišče pri Ptuju, ki je bil posnet v okviru Študijskega centra za narodno spravo. Drugi dokumentarni film z naslovom Vojakovo pismo: Prisilna mobilizacija Slovencev v nemško vojsko je bil posnet leta 2012 prav tako v okviru Študijskega centra za narodno spravo.

VOJAKOVO PISMO

Prisilna mobilizacija Slovencev v nemško vojsko »Vojakovo pismo« pripoveduje o prisilni mobilizaciji slovenskih mož in fantov v nemško vojsko. Naključni stik s pismom vojaka, ki je bil prisilno mobiliziran, v mladih prebudi zanimanje za dogodke iz bližnje preteklosti. Odpravijo se poiskat odgovore k zgodovinarjem in pričevalcem…

Nastopajoči: dr. Damijan Guštin, Inštitut za novejšo zgodovino; dr. Andreja Valič Zver, Študijski center za narodno spravo; mag. Monika Kokalj Kočevar, Muzej novejše zgodovine Slovenije; dijaki Gimnazije Kranj: Peter A. Bizjak, Lara Ekar Grlj, Klavdija Poklukar; pričevalci: Franc Erce, Franc Konc, Peter Stele.

Vojakovo pismo

VOJAKOVO PISMO: http://youtu.be/RyZBRqdmbw8

 

ORMOŠKI PETRIČEK – Otroci iz koncentracijskega taborišča OZNE Strnišče pri Ptuju

Film Ormoški Petriček govori o usodi otrok, ki jih je povojna slovenska oblast leta 1945 skupaj s starši zaprla v taborišče Strnišče pri Ptuju, današnje Kidričevo. Otroke do petnajstega let starosti so iz taborišča avgusta 1945 odvzeli materam in jih premestili na Ormoški grad. Vzrok premestitve je bil prihod delegacije mednarodnega Rdečega križa v Strnišče.  Na Ormoškem gradu ni bilo nikakršnih pogojev za bivanje, zato so Ormožani in okoličani s skupnimi močmi otrokom uredili bivališče in zanje zbirali živila. Otroci pa so kljub prestavitvi na Ormoški grad, kjer naj bi vladale boljše razmere še vedno umirali, o čemer pričajo tudi številni pričevalci.

ORMOŠKI PETRIČEK

ORMOŠKI PETRIČEK: http://youtu.be/TBeKJJM_IU8

Študijski center za narodno spravo