Študijski center za narodno spravo

Obvestilo o mednarodnem natečaju za spomenik žrtvam totalitarizmov v Bruslju

Bruselj/Praga (8.5.2017) – Na simpoziju konec aprila v Evropskem parlamentu v Bruslju je Platforma evropskega spomina in vesti napovedala začetek mednarodnega tekmovanja za nov spomenik, posvečen žrtvam nacizma, fašizma in komunizma v Evropi. Mesto, ki je bilo izbrano skupaj z oblastmi mesta Bruselj, je Place Jean Rey, odlično lociran trg v središču evropskega okrožja. Nagrajenci bodo objavljeni v februarju 2018.

Na simpoziju, ki ga je v Evropskem parlamentu v Bruslju 26. aprila 2017 gostil evropski poslanec László Tőkés, je Platforma evropskega spomina in vesti razpisala mednarodni natečaj za oblikovanje novega spomenika v središču evropske četrti v Bruslju. Njegov namen je obeležiti spomin na milijone človeških življenj, izgubljenih zaradi evropskih totalitarizmov 20. stoletja, in v počastitev Evropske unije kot edinstvenega projekta miru in demokracije, ki je bila zgrajena na podlagi lekcij iz preteklosti. Namen natečaja je ustvariti umetnino visoke vrednosti za mesto Bruselj. Oblasti mesta Bruselj tesno sodelujejo v projektu, kar povečuje verjetnost realizacije spomenika.

Natečaj je odprt za umetnike in arhitekte iz vsega sveta. Obvestilo o izraženem interesu za prijavo na natečaj je možno poslati do 15. junija 2017. Podrobnosti razpisa: klik na povezavo.

Za več informacij se obrnite na:

Göran Lindblad, Predsednik, predsednik@memoryandconscience.eu, +46-706710366
Neela Winkelmann, Izvršna direktorica, director@memoryandconscience.eu, + 420-222 561 053

Študijski center za narodno spravo