Študijski center za narodno spravo

Platforma je vložila kazensko ovadbo proti zadnjim še živečim članom češkoslovaškega politbiroja Jakešu, Štrougalu, Colotki in ostalim osebam zaradi usmrtitev na mejah

Brno, 21. september 2017. Platforma evropskega spomina in vesti je skupaj z Vrhovnim državnim tožilstvom Češke republike v Brnu vložila kazensko ovadbo proti zadnjim živim članom predsedstva Centralnega komiteja Komunistične partije Češkoslovaške Miloušu Jakešu,  Lubomírju Štrougalu in Petru Colotku ter proti ostalim odgovornim osebam za ubijanje, na mejah komunistične Češkoslovaške. To je nov poskus za dosego pravičnosti, potem ko je Urad za dokumentacijo in preiskovanje komunističnih kaznivih dejanj lansko leto brez rezultatov zaključil preiskavo podobne pritožbe iz leta 2008.

Kazenska ovadba vsebuje 28 primerov civilistov različnih narodnosti, ki so umrli na češkoslovaških mejah z Zahodno Nemčijo in Avstrijo v letih 1965-1989. Izgubili so življenje na različne načine: nekateri so umrli zaradi električnega udara na železni zavesi, bili so ustreljeni in ubiti, nekateri so se utopili ali bili ustreljeni v letalu, nekateri so umrli med poskusom prečkanja meje v avtu ali pa so v samoobrambi naredili samomor.

Za te žrtve so raziskovalci Platforme našli odgovorne osebe v verigi poveljevanja, začenši z vmesnimi patruljami meje, poveljniki mejne straže, namestniki ministrov in ministrov za notranje zadeve ter članov predsedstva Centralnega komiteja Komunistične partije. Platforma je nedavno odkrila dokumente predsedstva Centralnega komiteja Komunistične partije, ki dokazujejo neposredno odgovornost še živečih članov Milouša Jakeša, Lubomira Štrougala in Petra Colotke za odločanje o vzdrževanju in izboljšanju sistema varovanja meja.

Platforma evropskega spomina in vesti želi s kazensko ovadbo doseči, da Češka postane po Nemčiji druga evropska država, ki bo dosledno kaznovala storilce, za uboj civilistov na železni zavesi, na vseh ravneh poveljevanja in političnega zastopanja totalitarne države. Platforma meni, da je to pomemben prispevek k dvigu moralnih standardov v post-totalitarni demokraciji.

Študijski center za narodno spravo