10. video dogodek: Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov


Spoštovanje do vseh žrtev - Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, Ljubljana, 23. avgust 2022

V torek, 23. avgusta 2022 smo v Sloveniji že štirinajstič obeležili evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Slovesnost v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo (SCNR) in ob sodelovanju Urada predsednika Republike Slovenije, Vojaškega vikariata Slovenske vojske in stolne župnije sv. Nikolaja iz Ljubljane je potekala na več mestih v Ljubljani.

Ob 17. uri je direktor SCNR dr. Tomaž Ivešić položil venec pred spominsko ploščo pri ameriškem veleposlaništvu. Pridružil se mu je Andrew Kirst, politični svetovalec na ameriškem veleposlaništvu. Delegacija SCNR je nato položila venec pred stavbo na Beethovnovi 3, v kateri se nahajajo ene redkih ohranjenih zaporniških celic iz obdobja komunizma. 

Foto: SCNR


Pred ameriškim veleposlaništvom (direktor SCNR dr. Tomaž Ivešić in g. Andrew Kirst).

Foto: SCNRBeethovnova 3, zaporniške celice (direktor SCNR dr. Tomaž Ivešić in dr. Matic Batič, SCNR).

Foto: SCNR


Video SCNR, polaganje vencev: https://www.youtube.com/watch?v=ff-Xdhm6xS8 


Sledila je spominska slovesnost pred spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu 2.  Na njej je spregovoril predsednik RS Borut Pahor, ki je pred spomenikom žrtvam vseh vojn položil venec. Slovesnost je spremljal bogat kulturni program. Na predlog Študijskega centra za narodno spravo in povabilo predsednika Pahorja so bili ob pietetnem dejanju predsednika republike navzoči tudi visoki predstavniki petih največjih verskih skupnosti v Sloveniji: katoliški škof msgr. dr. Anton Jamnik, evangeličanski škof mag. Leon Novak, islamski mufti mag. Nevzet Porić, judovski rabin Ariel Haddad in pravoslavni škof Sava, škof pomočnik patriarha srbske pravoslavne cerkve. Pred slovesnostjo, ob 16.30, je predsednik republike sprejel visoke predstavnike verskih skupnosti v Predsedniški palači.

Besedilo govora predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.pdf

Spletna stran/Video (Urad predsednika RS): http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/6B9C9CEFF0866C58C12588A7004458A2?OpenDocument 


Foto: SCNR


Foto: SCNR


 Foto: Daniel Novakovič/STA


 Foto: Daniel Novakovič/STA


Verski predstavniki s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem. (Foto: Daniel Novakovič/STA)


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in direktor SCNR dr. Tomaž Ivešić.

Foto: SCNR


Ob 18. 30 je sledila maša v ljubljanski stolnici, ki jo je daroval  ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. V pridigi je opozoril na zlo totalitarnih sistemov, ki so jim tuji pravičnost, usmiljenje in zvestoba. Sledila je akademija, ki jo je pripravil Vojaški vikariat Slovenske vojske. Slavnostni govornik na akademiji je bil dr. Aleš Maver, zgodovinar, latinist in teolog, izredni profesor na Filozofski fakulteti v Mariboru in Teološki fakulteti v Ljubljani. Dejaven in javno prepoznaven je kot prevajalec, pisec člankov in kolumnist ter politični komentator.

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit

Foto: SCNR


Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta:https://katoliska-cerkev.si/pridiga-nadskofa-stanislava-zoreta-pri-sveti-masi-ob-dnevu-spomina-na-zrtve-totalitarnih-rezimov

Video SCNR - Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta: https://www.youtube.com/watch?v=OPxqzK_oLnc 


Foto: SCNR


Dr. Aleš Maver

Foto: SCNR


Govor dr. Aleš Maver.pdf

Video SCNR - Govor dr. Aleš Maver: https://www.youtube.com/watch?v=0-tUNGBvx2U 


Evropa in svet 20. stoletja sta bila zaznamovana z dvema svetovnima vojnama, totalitarnimi in avtoritarnimi režimi, blokovskimi delitvami, oboroževalnimi tekmami, vohunskimi aferami in drugimi delitvami. 23. avgusta 1939 je bil  podpisan pakt med Hitlerjem in Stalinom, med nacionalsocialistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, kar je vodilo v tragedijo druge svetovne vojne in desetine milijonov žrtev. Evropski parlament je leta 2009 ta dan razglasil za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, slovenska vlada pa je leta 2012 razglasila 23. avgust tudi za slovenski dan spomina na žrtve totalitarizmov.

Kako premalo se zavedamo posledic, ki jih povzročajo vojne, teptanje človekovih pravic in svoboščin ter kršenje človeškega dostojanstva nam kažejo vsakodnevni vojni dogodki v naši neposredni bližini. Vse družbene odklone je treba ocenjevati z enakimi merili in obsojati vsakršno nasilje in kršenje pravic nad človekom kot posameznikom in državljanom.

Ob tem dnevu pozivamo k ohranjanju spomina na žrtve množičnih umorov, izgonov, zaporov, koncentracijskih in delovnih taborišč ter drugih oblik sovražnosti. Spodbujamo k razvijanju demokratičnih vrednot z namenom krepitve miru in stabilnosti v družini evropskih narodov, ki morajo postaviti jasno ločnico do totalitarizmov 20. stoletja.

Vse objave