10. video dogodek: Predstavitev knjige "Jože Pučnik Oče slovenske države"

Tokrat predstavljamo knjigo avtorice dr. Andreje Valič Zver z naslovom Jože Pučnik Oče slovenske države. Knjiga je bila izdana leta 2019 na Študijskem centru za narodno spravo kot dvojezična, v slovenskem in angleškem jeziku.

Jože Pučnik je bil rojen 9. marca 1932 na Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. Življenje v kmečki družini ga je zaznamovalo in oblikovalo v pokončnega borca za človekove pravice. Bil je eden glavnih ustvarjalcev samostojne slovenske države, od tod tudi podnaslov knjige.  

Leta 2018 je bila v evropskem parlamentu odprta dvorana dr. Jožeta Pučnika. S tem je bil Pučnik uvrščen na zemljevid najpomembnejših evropskih državnikov, ki so ustvarjali povojno Evropo. Za njim stoji zgodba političnega upornika in intelektualca, ki se je že v gimnazijskih  letih upiral komunistični ideologiji, bil zaprt v samici, mučen in ostal brez službe, zato si je moral delo poiskati v Nemčiji.  Bil je sopotnik Ljuba Sirca, s katerim sta sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je Pučnik aktivneje vključil v protirežimsko gibanje, stopila v stik preko pisem. Preko Franceta Tomšiča je začel delovati v socialdemokratskem gibanju. Z nastankom političnih gibanj, zvez, prvih strank, Demosa in s pripravami na prve večstrankarske volitve aprila 1990 se je v slovenskem prostoru začel demokratični preporod, v katerem je bil Pučnik eden glavnih akterjev.

Silno so ga prizadele krivice, ki so jih utrpeli navadni ljudje, kmetje, intelektualci, skratka vsi, ki so trpeli pod nedemokratičnim režimom. Potem ko je stopil v politiko, si je kot predsednik parlamentarne preiskovalne komisije za povojne poboje prizadeval za popravo krivic žrtev in njihovih svojcev, ki so trpeli med drugo svetovno vojno in po njej. Zavedal se je, da bi bila potrebna lustracija, do katere pa v Sloveniji ni prišlo.

V zadnjih letih življenja je bil kritičen do tranzicijske družbe, veliko je pisal tudi o izobraževanju, sodstvu, ekonomiji in politiki. Pučnikova dediščina je zelo močna tudi danes. Ko beremo njegove intervjuje, tekste in knjige najdemo v njih veliko koristnega branja, v katerih izstopa njegova misel, da so v  času totalitarnih sistemov mentalitete ljudi poškodovane in da se popravijo šele čez nekaj generacij.

Vabljeni k ogledu video posnetka na spodnji povezavi in k branju knjige, ki jo je možno naročiti na Študijskem centru za narodno spravo. https://www.youtube.com/watch?v=yyZNwBOORNw


Vse objave