12. video dogodek: Video pričevanje Justine Lukančič Fajfar

Justina Lukančič je bila rojena leta 1927 v Slavini pri Postojni, ki je takrat spadala pod Italijo. Oče je bil usnjar, ker pa je izgubil službo, so se z družino preselili v Trst, kjer je delal na železnici. V Trstu bi moral zamenjati priimek, vendar se je temu uprl, zato so ga zaprli. Po izpustitvi je zbežal v Jugoslavijo. Ko so aprila 1941 Italijani zasedli Vrhniko, se je oče srečal z nekim italijanskim vojakom, ki ga je poznal in sta se, nič hudega sluteč pozdravila. To je bilo zanj usodno.

Ponoči 3. septembra 1942 je na njihov dom prišlo nekaj partizanov. Takrat je bila Justina stara 14 let in je zadnjič videla očeta. Ob koncu vojne je izgubila tudi brata, ki se je pridružil vrhniškim domobrancem. Justina je maja 1945 odšla od doma, čez mejo v Avstrijo, od tam v Italijo in nato preko številnih taborišč v Argentino. Doma so ostali mama, starejša sestra in mlajši sestri dvojčici.

Pričevanje je leta 2013 v Argentini posnel sodelavec Študijskega centra za narodno spravo dr. Renato Podbersič, za objavo pa sta ga pripravili Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič.

Prisluhnite pretresljivim spominom Justine Lukančič Fajfar!

https://zakladnicaspominov-scnr.si/justina-lukancic-fajfar-2/


Vse objave