14. video dogodek: Video pričevanje Valentina Moharja in Ivana Lavriča

V tokratnem video dogodku bomo spremljali pripoved dveh pričevalcev iz Loškega Potoka, Ivana in Valentina, ki ju je zaradi razmer po koncu druge svetovne vojne pot vodila iz rodne Slovenije v Anglijo. Odstrla nam bosta pogled na dogajanje med vojno, delovanje v primorski varnostni straži in večmesečno bivanje po italijanskih taboriščih. 

Ivana Lavriča, rojenega leta 1928 v vasi Hrib v Loškem potoku, so kot petnajstletnega fanta leta 1943 aretirali Nemci in ga skupaj z okoli sto moškimi odpeljali v Trst, kjer se je kasneje priključil primorski varnostni straži (Slovenski narodni varnostni zbor). Po koncu vojne se je s svojo četo umaknil v Italijo in tam bival v več taboriščih. Od tam je bil odpeljan v Nemčijo, kjer se je zaposlil kot sekač. Decembra 1947 je bil iz Nemčije poslan v Anglijo. Takrat je bil star blizu dvajset let. V novi domovini se je zaposlil v rudniku, se poročil in si ustvaril družino.

Valentin Mohar se je rodil leta 1925 v Retjah, v Loškem Potoku. Že novembra 1941 so v njihovo hišo vdrli Italijani in ga odpeljali, a jim je pobegnil. Ponovno so ga zaprli spomladi naslednje leto. Do kapitulacije Italije je delal na italijanskem posestvu Emona. Nato je bil mobiliziran s strani partizanov in vključen v Prešernovo brigado. Septembra 1943 je sodeloval pri napadu na Turjak. Po predaji vaških stražarjev in civilistov je ujetnikom vezal roke in jih vodil v Velike Lašče. Ko pa je videl, kaj so z ujetniki počeli, je spoznal, da ne more ostati pri partizanih. Ob prvi priliki se je umaknil in bil leta 1943 mobiliziran s strani Slovenskega narodnega varnostnega zbora. 29. aprila 1945 je bil v skupini četnikov, srbskih dobrovoljcev in pripadnikov primorskih varnostnih straž, ki so vkorakali v Gorico, pred prihodom partizanske vojske.  Moharja je pot vodila skozi številna italijanska taborišča za begunce. V Rimu se je zanj in za ostale zavzel dr. Krek, ki jim je svetoval naj se javijo, da so vojni ujetniki in da bo posredoval pri britanski komandi, naj jih prepeljejo v Nemčijo. To se je tudi zgodilo. Iz taborišča Münsterlager je gospod Mohar prispel v Anglijo, kjer je začel novo pot.

Pričevanje je aprila 2011 v Londonu posnel dr. Renato Podbersič, za objavo pa sta ga pripravili Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič .

Prisluhnite Ivanu in Valentinu na naslednjih povezavah:

https://zakladnicaspominov-scnr.si/valentin-mohar/ 

https://zakladnicaspominov-scnr.si/ivan-lavric/ 

Valentin Mohar


Ivan Lavrič


Vse objave