2. video dogodek: Predstavitev spletne strani Zakladnica spominov

Spoštovani!

Tokrat vam predstavljamo vsebinsko in oblikovno prenovljeno spletno stran Zakladnica spominov https://zakladnicaspominov-scnr.si/, ki vstopa že v četrto leto svojega delovanja in prinaša vedno nove zgodbe, spomine in pričevanja.

Pričevanja zarisujejo čas 20. stoletja, ko je bil slovenski prostor prizorišče treh totalitarnih režimov, ki so do temeljev pretresli narodovo telo. V omenjenem zgodovinskem okviru se odvijajo zgodbe pričevalcev, ki jih zbiramo na Študijskem centru za narodno spravo in so objavljene na spletni strani Zakladnica spominov.

Pomembna dejavnost SCNR je tudi zbiranje arhivskih in materialnih virov s področja kršenja človekovih pravic. V preteklih letih smo prejeli v dar nekaj zanimivih zapuščin dokumentarnega gradiva (pisma, razglednice, fotografije, spomine …) iz obdobja fašizma, nacizma, druge svetovne vojne, povojnega revolucionarnega časa, socializma in obdobja slovenske osamosvojitve. Tudi to gradivo predstavljamo na spletni strani Zakladnica spominov pod zavihkom Zapuščine.

Objavljena pričevanja in dokumenti predstavljajo dragocen vir za znanost in izobraževanje ter širšo javnost. S prevodom vsebin v angleški in španski jezik nagovarjamo uporabnike novih jezikovnih območij in širimo polje zainteresiranih poslušalcev.

Izvedba projekta je bila podprta s strani Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, za kar se uradu iskreno zahvaljujemo.

Vabimo vas k ogledu predstavitve spletne strani Zakladnica spominov: https://www.youtube.com/watch?v=r1lPHmkCUM8


Marta Keršič, SCNR


Neža Strajnar, SCNR


Mirjam Dujo Jurjevčič, SCNR

Vse objave