"20 let potem" - mednarodna konferenca v Pragi

Ljubljana (9.10.2009) - V češkem glavnem mestu Praga je 6. in 7. oktobra v organizaciji češkega Inštituta za preučevanje totalitarnih režimov (Ustav pro studium totalitnich režimu) potekala izredno zanimiva mednarodna konferenca z naslovom "Dvajset let potem - Komunistični režimi v srednji in vzhodni Evropi kot skupna dediščina". Konference so se kot aktivni udeleženci z referati udeležili tudi štirje slovenski predstavniki: mag. Andreja Valič (SCNR), dr. Vida Deželak Barič (INZ), dr. Jernej Letnar Černič (Pravni inštitut) in dr. Denis Poniž (AGRFT), dr. Lovro Šturm, ki se konference ni udeležil osebno, pa je poslal referat.

VIDEO: Izjave organizatorja konference in slovenskih udeležencev.

ceska1 Konferenca je potekala v prostorih češkega ministrstva za kulturo.

ceska2 Utrinek z začetka konference...

ceska3 Dr. Pavel Žaček, direktor češkega inštituta za preučevanje totalitarnih režimov.

Konferenca je potekala v več panelih, na katerih so referenti obravnavali različne vidike transicijske preobrazbe družbe in prava v zadnjih 20 letih po padcu železne zavese: tranzicijsko sodstvo, preobrazba varnostnih služb, način življenja in kultura vsakdanjega življenja v poznem obdobju komunizma, konceptualizacija zgodovine v osnovnih in srednjih šolah v času postkomunističnega obdobja in stare "mreže" v postkomunističnem obdobju.

ceska6 Veliko število udeležencev konference je pričalo o njeni pomembnosti.

Slovenski udeleženci so sodelovali v treh panelih:

ceska8 Mag. Andreja Valič.

- mag. Andreja Valič, direktorica SCNR je z referatom Izobraževanje o človekovih pravicah v okviru pouka zgodovine kot priložnost za promocijo človekovih pravic sodelovala v panelu "Konceptualizacija zgodovine v osnovnem, srednjem in univerzitetnem izobraževanju",

ceska7 Dr. Vida Deželak Barič.

- dr. Vida Deželak Barič je v panelu "Tranzicijska pravičnost" predstavila projekt popisa vseh žrtev druge svetovne vojne v Sloveniji,

ceska5 Dr. Jernej Letnar Černič.

- dr. Jernej Letnar Černič je predstavil referat o problematiki iskanja odgovornosti in (ne)preganjanja storilcev zločinov  zoper človečnost, ki so se zgodili po drugi svetovni vojni na Slovenskem

- dr. Denis Poniž  pa je obdelal nekatere vidike demokratizacije Slovenije s pomočjo kulture, konkretno na primeru Slovenskega mladinskega gledališča.

ceska10 Zaključni panel.

Referat na konferenci je iz Slovenije prispeval še dr. Lovro Šturm (ki se konference ni osebno udeležil), pripravil pa je prispevek o obravnavi zadev ustavnega sodišča, ki so se nanašale na množično in sistematično kršenje človekovih pravic v Sloveniji od leta 1945 do 1990.

ceska15Priložnosti za navezavo mednarodnih stikov je bilo veliko. Na fotki predstavnika SCNR  z novozelandsko konzulko na Češkem, go. Vero Egermayer.

Skratka, konferenca je bila zelo poučna in koristna. Češkim gostiteljem lahko izrečemo le pohvalo za tako odlično organizirano konferenco, ki bo zagotovo dobila širši odmev tudi v Evropi.

Več o konferenci si lahko preberete tudi na posebni spletni strani: http://www.20yearsafter.eu/cs .

Vse objave