3. video dogodek: Pričevanje Antona Goleža in Marije Milač Golež

Tokrat vas vabimo, da prisluhnete zanimivim spominom zakoncev Antona in Marije Golež iz Ljubljane. Anton se je kot dijak vključil v domobransko enoto, v vojnem času maturiral, se nato umaknil na Koroško v Vetrinj, bil vrnjen in zaprt v taborišču v Kranju in nato v koncentracijskem taborišču v Šentvidu pri Ljubljani. Ker je bil mladoleten, je bil avgusta 1945 amnestiran. Kasneje se je zaposlil, mature pa mu niso priznali še dve leti. Po vojni je v Ljubljani spoznal Marijo Milač, s katero se je poročil in sta si ustvarila družino.

Marija Golež, rojena Milač je otroška leta preživljala na Prevaljah. Od tam se je družina preselila v Dravograd, kjer je bil oče okrajni glavar. Marija je kot dvanajstletna deklica ob nemškem napadu na Jugoslavijo pribežala v Ljubljano. Marijina brata, ki sta bila dijaka, sta takrat že bivala v Ljubljani. V strahu pred nemškim okupatorjem so se jima pridružili še ostali člani družine. Po vojni se je Marija umaknila na Koroško, kjer je bila v taborišču Vetrinj skupaj z bratom Metodom. Brat Ciril je bil kot domobranec vrnjen v Jugoslavijo in umorjen s strani komunistične oblasti. Marija se je po vojni vrnila v Slovenijo in diplomirala na akademiji za glasbo.

Prisluhnite pričevanju Antona in Marije Golež na naslednji povezavi: https://zakladnicaspominov-scnr.si/anton-golez-in-marija-milac-golez/

Vse objave