30. letnica smrti dr. Valentina Meršola

Ljubljana (16.2.2011) - V torek 15. februarja 2011 je bila v kapeli Zavoda sv. Stanislava sv. maša za pokojnega dr. Valentina Meršola ob obletnici njegove smrti. Pri maši so sodelovali dijaki Jegličevega dijaškega doma, glasbeno pa sta bogoslužje popestrila gospod Karlin in gospod Marko Fink.Maši je sledila kratka akademija s pričevanjem gospe Majde Starman, ki je prisotnim predstavila osebno izkušnjo preživetja na Vetrinjskem polju in svoje spomine na dr. Meršola. Slovesnosti sta se udeležili tudi sodelavki Študijskega centra za narodno spravo mag. Majda Pučnik Rudl in Marta Keršič.

Maša ob 30.obletnici smrti dr. Valentina Meršola v Kapeli Zavoda sv. Stanislava.

Pričevalka Majda Starman iz Spittala ob Dravi na Koroškem.

Nekaj besed o dr. Valentinu Meršolu VALENTIN MERŠOL, zdravnik infektolog, higienik in organizator zdravstva se je rodil v  Radovljici, 22. 2. 1894 in umrl v Clevelandu (ZDA), 15. 2. 1981.

Medicino je študiral v Gradcu, Odesi, Zagrebu in Pragi, kjer je leta 1922 diplomiral. Izpopolnjeval se je v Baltimoru, ZDA in Zagrebu. Do specializacije je delal v več bolnišnicah tedanje Jugoslavije, leta 1931 pa je postal primarij Splošne bolnišnice v Ljubljani, kjer je bil tudi šef infekcijskega oddelka.

  Sodelavki SCNR Majda Pučnik Rudl in Marta Keršič s pričevalko Majdo Starman.

Kot predsednik Slovenskega zdravniškega društva (1932-36) si je prizadeval za izgradnjo nove bolnišnice v Ljubljani in razširitev Medicinske fakultete. Bleščečo univerzitetno kariero je prekinila vojna. Kot predstojnik infekcijskega oddelka je zavajal Nemce, da na njegovem oddelku razsaja kužna epidemija in tako rešil življenje 15 ameriškim letalcem, ki jih je novembra 1944 sestrelila nemška protizračna obramba. Maja 1945 se je dr. Meršol s svojo družino umaknil na Koroško. Zaradi odličnega znanja angleščine in zdravniškega slovesa je postal vodja civilnega taborišča za emigrante v Vetrinju. Pri angleški vojaški upravi za Avstrijo in Italijo je dosegel ustavitev prisilne repatriacije jugoslovanskih beguncev in tako posredno rešil na stotine življenj. Leta 1949 se je z družino naselil v Clevelandu, kjer se je zaposlil kot zasebni zdravnik splošne medicine, delal pa je tudi v Mestni bolnišnici. Objavljal je prispevke v številnih strokovnih časopisih in bil ugleden član mnogih ameriških zdravniških društev.

Vir: Z. ŠUSTERŠIČ, Valentin Meršol, ES VII, 78. – M. B., Dr. Valentin Meršol, 100-letnica rojstva, v: Mohorjev koledar 1995, str. 161-162.Vse objave