7. video dogodek: Predstavitev Dilem, (letnik 3/2019, št. 2)

V tokratnem video dogodku je sodelavec Študijskega centra za narodno spravo in urednik znanstvene revije Dileme, dr. Renato Podbersič predstavil številko, ki je izšla konec leta 2019.

Revija odpira vprašanja iz novejše in sodobne slovenske zgodovine. Tokratna številka, v katero nas uvede dr. Jelka Piškurić je v sozvočju s 30. letnico padca berlinskega zidu. Prvi prispevek je napisal dr. Aleš Šafarič iz Muzeja športa Slovenije in razložil odnos dr. Antona Mahniča do Sokola in sokolskega gibanja. Zanimiv je prispevek dr. Francesce Meneghetti, z inštituta v Trevisu, ki nosi naslov ´Slovenian solidarity in the concentration camp of Treviso (Monigo)`, v katerem se je avtorica osredotočila na obravnavo bivanja slovenskih internirancev med 2. svetovno vojno v taborišču Monigu pri Trevisu. Dr. Tomaž Kladnik se je na podlagi arhivskih virov in literature odločil za obravnavo ofenzivnih enot slovenskega domobranstva. Dr. Ivan Rihtarič je na podlagi gradiva iz družinskega privatnega arhiva in pričevanja opisal zanimivo življenjsko zgodbo Ivana Štrafele Tona, ki je po drugi svetovni vojni , v 50. letih, doživel preganjanje s strani tajne politične policije. Dr. David Petelin je v članku obdelal pravno upravne spremembe lokalne oblasti mesta Ljubljane med leti 1945 in 1955. Dr. Matevž Tomšič in Metod Berlec sta v zanimivem sociološko antropološkem prispevku pisala o elitah in nacionalni državi v dobi globalizacije. Dr. Damjan Hančič je predstavil odzive na Titovo pismo v dokumentih okrajnega komiteja Zveze komunistov Kamnik, jeseni 1972.

Predstavljene so tudi štiri recenzije knjig. Dr. Janez Juhant je pripravil recenzijo knjige dr. Bogdana Kolarja, ´Zbornik o učiteljih teološke fakultete`, dr. Tomaž Kladnik je pripravil recenzijo knjige ´Z žogo proti vojni` , recenzijo knjige ´Spomini na Istro` je napisal Renato Podbersič st., kot zadnja pa je predstavljena recenzija knjige o sovjetskih zločinih v katynskem gozdu, ki jo je pripravil dr. Renato Podbersič ml.

Vljudno vabljeni k poslušanju predstavitve na spodnji povezavi https://www.youtube.com/watch?v=DqaaShLflUo .

Kdor pa bi želel Dileme kupiti, naj se obrne na Študijski center za narodno spravo preko elektronske pošte info@scnr.si ali preko telefona 01 230 67 00.

Vse objave