8. poletni večer sodobne zgodovine Zveznega urada za preučevanje diktature vzhodnonemške komunistične partije

Ljubljana (21. 9. 2011) - Zvezni urad za preučevanje diktature vzhodnonemške komunistične partije (Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur) je 15. septembra 2011 organiziral 8. poletni večer sodobne zgodovine, na katerem so podelili nagrade najboljšim študentom na  natečaju za oblikovanje plakata. Natečaje organizirajo od leta 2003, z njimi pa spodbujajo študente, da na tak način pokažejo svoje videnje nemške sodobne zgodovine.

Nagrajenci letošnjega natečaja in zmagovalna fotografija.

Letošnja tema je bila Svoboda! (Freiheit!) kot spomin na 50. obletnico začetka gradnje berlinskega zidu. Slavnostni govornik dr. Norbert Lammert, predsednik nemškega državnega zbora, je v svojem govoru poudaril, da je osebna svoboda največja človeška dobrina. Mlade, ki so se rodili po združitvi obeh Nemčij in poznajo samo svobodo, so na ta način skušali opozoriti tudi na razliko med demokracijo in diktaturo.

Poletnega večera smo se udeležili na vabilo direktorice Zveznega urada za preučevanje diktature vzhodnonemške komunistične partije dr. Anne Kaminsky. Podelili so pet nagrad, prvo je dobil Alexander Heinl, študent oblikovanja na Berliner Technische Kunsthochschule. Podelitev je potekala v studiu ARD v Berlinu. Več lahko preberete na  http://www.stiftung-aufarbeitung.de/aktuelles-1230,21,9.html.

Podelitve nagrad natečaja so se na povabilo dr. Kaminsky udeležili tudi predstavniki SCNR.

Vse objave