8. video dogodek: Pričevanje politične zapornice Lidije Drobnič

Lidija Drobnič je bila rojena v Ljubljani, leta 1931. Doživela je italijansko okupacijo in začetke revolucionarnega nasilja v Ljubljanski pokrajini. Leta 1947 se je kot dijakinja vključila v ilegalno organizacijo ´Krščansko demokratsko mladino´, katere izhodišče je bilo, da Sloveniji vrne demokracijo. Zato je bila aretirana in pod obtožbo, da odvrača mladino od dela in udarništva, poslana na družbeno koristno delo, v žensko koncentracijsko taborišče Ferdreng. Tam je, z blizu 800 zapornicami doživljala hudo ponižanje, suženjsko delo, trpinčenje, predvsem pa velik strah. Večkrat je bila prepričana, da jo čaka smrt. Ob pičli hrani so morale zapornice opravljati težka fizična dela, oblečene v oblačila, ki so jih imele na sebi ob aretaciji, brez stika z domačimi in nadzorovane od paznikov in paznic. Iz Ferdrenga je bila Lidija oktobra 1949 z drugimi taboriščnicami premeščena v škofjeloški grad. Na prostost je bila izpuščena marca 1950. Po izpustu je morala s podpisom jamčiti, da bo molčala o vsem, kar se ji je dogajalo v taborišču.

V Ferdrengu vsako leto poteka spominska slovesnost, na kateri se zberejo vsi, ki ohranjajo spomin na taboriščnice in njihovo trpljenje. Letošnja spominska slovesnost bo v nedeljo, 13. septembra 2020.

Vabimo vas k poslušanju nagovora, ki ga je leta 2019 kot osebno pričevanjsko zgodbo predstavila nekdanja taboriščnica in politična zapornica Lidija Drobnič.

https://zakladnicaspominov-scnr.si/lidija-drobnic-rojena-kisovec/ 

Vse objave