9. video dogodek: Predstavitev knjige »Bili nekoč so lepi časi«

V tokratnem dogodku vas vabimo na video predstavitev knjige dr. Jelke Piškurić, z naslovom "Bili nekoč so lepi časi": vsakdanjik v Ljubljani in okolici v času socializma.

Knjiga je nastala na podlagi avtoričine doktorske disertacije. V njej je prikazano vsakdanje življenje v času socializma, od leta 1945 do obdobja demokratizacije v 90. letih prejšnjega stoletja. Za razumevanje vsakdanjega življenja je avtorica kot ključnega izbrala ustne vire, naslonila pa se je tudi na časopisne vire in glasila nekdanjih ljubljanskih občin ter uporabila statistične podatke. Pričevalci, ki jih je vključila v svojo raziskavo so v pripovedih izpostavili tri segmente vsakdanjega življenja: delo in zaposlovanje, standard in potrošništvo ter gradnjo. Različni pogledi pričevalcev na socializem so bili pogojeni z družino, kot pomembnim dejavnikom pri prenosu znanja in vrednot, zgodovinsko izkušnjo iz časa druge svetovne vojne ter politično oziroma nazorsko pripadnostjo.

Knjiga je je izšla konec leta 2019 v zbirki "Razpoznavanja" pri Inštitutu za novejšo zgodovino, na voljo pa je tudi na Študijskem centru za narodno spravo.

Vabljeni k ogledu video predstavitve!

https://www.youtube.com/watch?v=paHJYvk2KMc


  

Vse objave