Baza žrtev

Mednarodni projekt »Žrtve komunističnega nasilja«

Madžarski odbor narodnega spomina je sto let po dogodkih v Sankt Peterburgu (takratnem Petrogradu), ko je po oktobrski revoluciji prišla na oblast politična skupina, ki je zagovarjala ideologijo komunizma, začel s projektom »Žrtve komunističnega nasilja«. V imenovanem projektu je na svoji spletni strani in na straneh družbenih omrežij začel objavljati kratke biografije ljudi, ki so bili žrtve komunistične agresije, ene od totalitarnih ideologij 20. stoletja. Vsak dan je objavljena ena zgodba, s kratkim opisom življenjske poti žrtve in z njeno fotografijo. Cilj projekta je prikazati vrednost vsakega človeškega življenja ter se spominjati vseh, ki so bili kadarkoli žrtve diktature in zatiranja. Vsi si zaslužijo spomin in spoštovanje, ne glede na to, ali so njihova imena znana ali ne. V omenjenem projektu s strani Slovenije sodeluje Študijski center za narodno spravo. 


V projektu so sodelovale tudi naslednje  partnerske institucije: Buza László Egyesület a Nemzetközi és Regionális Tanulmányokért - Združenje za mednarodne in regionalne študije Buza László (Cluj); Forumski inštitut za manjšinsko raziskovanje (Šamorín); Inštitut za preiskovanje komunističnih zločinov in spomin romunskega izgnanstva (Bukarešta); Državna arhivska služba Ukrajine (Kijev); Inštitut za nacionalno spominjanje (Varšava); Inštitut za preučevanje totalitarnih režimov (Praga); Nacionalni spominski inštitut (Bratislava); Muzej žrtev genocida (Vilna); Zvezna fundacija za preimenovanje diktature SED (Berlin) in Inštitut Ludwig Boltzmann (Gradec).


Objavljenim zgodbam lahko sledite na spletni strani http://www.neb.hu/en/100-years-the-victims-of-the-communist-aggression in v družbenem omrežju omenjene madžarske institucije. 


V letu 2018 smo začeli objavljati kratke biografije slovenskih žrtev totalitarizmov, ki jih postopoma predstavljamo na spletni strani in v Twitterju: