Božično novoletno srečanje članic, članov in prijateljev Nove slovenske zaveze

Ljubljana (17. 12. 2012) – V soboto, 15. decembra 2012 je v Zavodu sv. Stanislava v  Šentvidu nad Ljubljano potekalo božično novoletno srečanje članov in prijateljev Nove slovenske zaveze.  Zbora se je kot gostja  udeležila tudi predstavnica SCNR Marta Keršič.

V uvodu so se z igranjem in domoljubnimi pesmimi predstavili vnuki članov Nove slovenske zaveze (NSZ) in poskrbeli za prijetno vzdušje že na začetku srečanja. Srečanja se je udeležilo več gostov, med njimi nekdanji poslanec Slovenske demokratske stranke (SDS) dr. France Cukjati in starosta Slovenske ljudske stranke (SLS) in nekdanji član predsedstva Republike Slovenije Ivan Oman.

Gostje na božično novoletnem srečanju članov NSZ.

Najprej je zbranim spregovoril poslanec in vodja poslanske skupine Nove Slovenije (NSi) v Državnem zboru RS in podpredsednik NSi mag. Matej Tonin. Izrazil je veselje nad množično udeležbo članov in podprl prizadevanja Nove slovenske zaveze za razjasnjevanje slovenske polpretekle zgodovine. Predvsem mladi generaciji je potrebno preko izobraževalnih programov omogočiti, da se seznanijo z dejstvi vojnega in povojnega časa.

Pozdravni nagovor mag. Mateja Tonina.

V imenu Študijskega centra za narodno spravo je zbrane pozdravila Marta Milena Keršič in spregovorila o strahu, ki mnogim pričevalcem in žrtvam iz časa druge svetovne vojne in po njej še vedno onemogoča, da bi svobodno spregovorili o težkih dogodkih, ki so se jim v tem času zgodili in so bili posledica sprevrženosti totalitarnih režimov. Trenutno družbeno vzdušje v Sloveniji k temu vsekakor ne prinaša pozitivnega predznaka, strah je prišel znova na površje in v ljudeh ponovno ustvarja občutke nezaupanja in negotovosti. Ob koncu jim je voščila blagoslovljen božič, zdravo novo leto in ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti in jih povabila, naj noben slovenski dom ta dan ne ostane brez izobešene slovenske zastave.

Zbrane je pozdravila sodelavka SCNR Marta Milena Keršič.

Zbrane je s kritičnim pogledom v preteklost in z razmislekom o sedanjem trenutku v slovenskem političnem prostoru nagovoril predsednik NSZ,  nekdanji državni tožilec Anton Drobnič. O slovenskem in evropskem času  nekdaj in danes pa je v svojem prispevku razmišljal urednik glasila Zaveza, profesor Justin Stanovnik.

Po odmoru so sledila razmišljanja mlajših članov NSZ, ki bodo v kratkem prevzeli tudi nekatere odgovorne funkcije pri vodenju omenjenega društva.

Polna dvorana udeležencev.

Srečanje se je zaključilo s kosilom in prijateljskim pogovorom med člani in prijatelji.

Vse objave