Delovno srečanje evropske povezave organizacij, ki so aktivne na področju spominjanja

Ljubljana (11.5.2011) - Na povabilo Evropske komisije se je direktorica Študijskega centra za narodno spravo v dneh od 3.5.2011 do 4.5.2011 v Belgiji udeležila delovnega srečanja evropske povezave organizacij, ki so aktivne na področju spominjanja (Networking meeting with organisations active in the field of Memory and Remembrance). Ob robu seminarja se je direktorica sestala s predstavniki Evropske platforme spomina in vesti ter se dogovarjala o nadaljnjem sodelovanju. Opravila je tudi več delovnih srečanj s predstavniki različnih EU institucij.

V torek, 3.5.2011 je v dvorani Schuman na sedežu Evropske komisije potekalo prvo delovno srečanje evropskih organizacij, ki so aktivne na področju spominjanja. Srečanje so pozdravili visoki predstavniki Evropske komisije, poleg teoretičnih razmišljanj o spominu na holokavst in zločine komunizma pa so bile predstavljene tudi različne aktivnosti Evropske komisije na področju spominjanja. 

Profesor Norman M. Naimark z Univerze Stanford je eden najuglednejših sodobnih zgodovinarjev. V svojem prispevku je poudaril pomen odkrivanja novih zgodovinskih virov. Svojo najnovejšo knjigo je utemeljil na številnih novo odkritih dokumentih, ki jih je našel v zadnjih desetih letih v ruskih arhivih. 

Direktorica Študijskega centra z dr. Neelo Winkelmann iz praškega Inštituta za študij totalitarnih režimov, ki je koordinatorkoa Evropske platforme spomina in vesti ter Silvia Fernandez iz International Coalition of Sites of Conscience.

V sredo, 4.5., se je delovno srečanje nadaljevalo v Muzeju Holokavsta v Mechelenu. Muzej se nahaja delu nekdanje vojašnice Dossin, kamor so nacisti med leti 1942 in 1944 prisilno privedli okrog 50.000 Judov. Več kot 25.000 so jih deportirali v Auschwitz, dve tretjini deportiranih so pomorili v plinskih celicah takoj po prihodu. Taborišče smrti je preživelo le 1218 Judov, deportiranih iz Belgije. Prihodnje leto bodo v Mechelenu odprli novo zgrajen muzej, posvečen holokavstu in kršenju človekovih pravic.

Udeleženci delovnega srečanja so ob koncu izoblikovali zaključna priporočila, srečanja evropske povezave pa se bodo v prihodnosti nadaljevala (jeseni 2011 na Poljskem v času poljskega predsedovanja EU, jeseni 2012 na Nizozemskem v Muzeju Anne Frank itd.). 

Vse objave