Dijaki slovenske gimnazije iz Celovca na obisku na Študijskem centru za narodno spravo

Ljubljana (18. 10. 2013) – 25 dijakinj in dijakov Gimnazije za Slovence iz avstrijskega Celovca  je v četrtek, 17. oktobra 2013 obiskalo Slovenijo. Na celodnevni strokovni ekskurziji so se ustavili tudi na Študijskem centru za narodno spravo v Ljubljani.

Predstavili smo jim delovanje našega zavoda in jim spregovorili o vseh treh totalitarizmih, ki so prizadeli slovenski narod v 20. stoletju, s poudarkom na komunističnem režimu. V sklopu zgodovinskega prikaza smo predvajali pričevanje 89 - letnega Ivana Korošca, enega od štirih preživelih domobrancev, ki je preživel Teharsko taborišče. Predvajali smo tudi film o Hudi jami, ki je nastal leta 2009, ob odkritju posmrtnih ostankov umorjenih v povojnih pobojih, v rovu Sv. Barbare.

IMG_1299Predstavniki SCNR: Mirjam Dujo Jurjevčič, Marta Keršič in dr. Damjan Hančič s prof. mag. Alojzem Dolinarjem.

IMG_3537Z velikim zanimanjem in sočutno so mladi dijaki in dijakinje spremljali povedano in tudi sami postavljali vprašanja.

Vsa zahvala gre prof. mag. Alojzu Dolinarju, pobudniku omenjene poti po Sloveniji, ki želi, da dijaki Gimnazije Celovec spoznajo tudi to žalostno polpreteklo slovensko zgodovino in prof. mag. Hanzeju Rosenzopfu, ki je srečanju dal poseben pečat z zaključnim razmišljanjem o spravi. Zaključili smo z mislijo, da morajo mladi imeti možnost, da spoznajo stranpoti preteklosti, da se bodo znali odločati za boljšo sedanjost in prihodnost.

IMG_1326Zaključna misel prof. mag. Hanzeja Rosenzopfa.

Vse objave