Direktorica SCNR dr. Valič Zverova na slovesnosti v Bratislavi

Ljubljana (23. 8. 2016) - Letos evropska slovesnost ob 23. avgustu, dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, poteka v Bratislavi. Slovaška, kot predsedujoča Evropski zvezi  v tem sklopu organizira ministrsko konferenco. Na povabilo namestnice premierja in ministrice za pravosodje Lucie Žitňanske se konference udeležuje tudi direktorica Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreja Valič Zver, ki je včeraj prisostvovala uradni slovesnosti ob tem dogodku.V delovnem sklopu konference pa danes z referatom sodeluje še sodelavec SCNR Boštjan Kolarič.

Bratislava _ AVZ.jpg large

Ministri so razpravljali o vse večji politični radikalizaciji v Evropi. V zavedanju, da je prav radikalizacija v 20. stoletju  pripeljala do vzpostavitve več totalitarnih režimov in v želji, da bi Evropa ohranila svoje temeljne vrednote, se bodo morale evropske države skupaj boriti proti temu pojavu. Ob tem je bil predstavljena tudi pobuda ministrov za pravosodje Baltskih držav o ustanovitvi tribunala za prepoznavanje in obsodbo komunističnih zločinov. K pobudi je pristopilo že enajst držav iz srednje in vzhodne Evrope.

Bratislava_AVZ_1.jpg large

Ministri za pravosodje in predstavniki institucij držav EU na slovesnosti ob dnevu spomina pred novo odkritim spomenikom žrtev, ki so padli ob prehodu železne zavese, ki je  po vojni štiri desetletja delila nedemokratični del Evrope od demokratičnega.

Vse objave