Direktorica SCNR mag. Andreja Valič na slovesnosti v Great Missendenu v Veliki Britaniji

London (29.10.2010) - Direktorica Študijskega centra za narodno spravo mag. Andreja Valič se je 29. oktobra 2010 udeležila spominske slovesnosti z mašo v Great Missendenu v Veliki Britaniji. Slovesnost je bila posvečena spominu na množično in prisilno britansko repatriacijo dvanajst tisoč neoboroženih Slovenk in  Slovencev maja 1945 iz taborišča Vetrinj v Slovenijo, kjer so jih kasneje oblasti na grozovit način pobile.

london3

Mašo v spomin na te žrtve, med katerimi so bile tudi ženske in otroci, sta vodila northamptonski anglikanski škof Peter Doyle ter ljubljanski nadškof in slovenski metropolit dr. Anton Stres. Zgodovinski pregled dogodkov, ki so pripeljali do enega izmed največjih zločinov na evropskih tleh, je dal domači župnik Timothy Russ. Poudaril je krizo človekovega dostojanstva in svetovne nazore, ki človeško bitje spreminjajo v minljivo materijo. Zločin, ki je doletel vetrinjske žrtve, je posledica prav takega odnosa do človeštva, je menil Russ.

london1Maša je bila nekaj posebnega tudi zaradi ekumenskega dogodka.  Skupaj so jo vodili katoliški in anglikanski duhovniki, slovenski in angleški.

Slovesnosti so se udeležili še mnogi vidni politiki, zgodovinarji, duhovniki in predstavniki Slovencev na otoku. Med drugimi veleposlanik Republike Slovenije v Veliki Britaniji Iztok Jarc, predsednik prve slovenske demokratične vlade in evropski poslanec Lojze Peterle, evropski poslanec in član parlamentarne skupine Evropskega parlamenta o spravi evropskih zgodovin dr. Milan Zver, organizatorja slovesnosti Keith in Slava Miles, zgodovinarka dr. Tamara Griesser-Pečar, avtorja znamenite knjige z naslovom Slovenija 1945, Marcus Ferrar in John Corsellis, bivši direktor Muzeja novejše zgodovine in predsednik Komisije za povojna grobišča Jože Dežman, zgodovinar Nikolaj Tolstoj, predsednik britanskega dela Svetovnega slovenskega kongresa Valentin Mohar in mnogi drugi predstavniki družbenega življenja iz Velike Britanije, Slovenije in tudi drugih evropskih držav.

london2

Na koncu prireditve so udeleženci na predlog mag. Andreje Valič podpisali pobudo britanskim in slovenskim oblastem za ustanovitev britansko-slovenske zgodovinske komisije, ki bo zbrala in ovrednotila vse dokumente in pričevanja ter pripravila skupno poročilo o tem vprašanju. Pobudo so podpisali zgodovinarji ter predstavniki cerkvenega in političnega življenja obeh držav.

Vse objave