Direktorica SCNR na odkritju spomenika miru za padle vojake druge svetovne vojne

Ljubljana (24.5.2011) - Na pobreškem pokopališču v Mariboru so v petek,  20. maja 2011 slovesno odkrili spomenik miru in table z imeni padlih vojakov, ki so življenje izgubili v času 2. svetovne vojne. Slovesnosti ob zaključku mednarodnega projekta in na kateri je  zbrane nagovorila obrambna ministrica Ljubica Jelušič, so se udeležili veleposlaniki in diplomati ter predstavniki slovenskega političnega in kulturnega življenja. Slovesnosti se je na povabilo organizatorjev odeležila tudi direktorica SCNR, mag. Andreja Valič. Spomenik miru je po besedah direktorice Pogrebnega zavoda Maribor Lidije Pliberšek prvi tovrstni spomenik, ki je posvečen miru in predstavitvi zgodovine, razbremenjene vseh ideoloških razsežnosti, ne samo pri nas, temveč kjerkoli na svetu. Ob spomeniku so postavljene table z imeni skoraj 3.000 vojakov druge svetovne vojne iz 26 držav.

Direktorica SCRN, mag. Andreja Valič pred spomenikom miru.

"Dogodek ima veliko simbolično in povezovalno vrednost, katere namen je graditi skupno zgodovinsko zavest, brez delitev in brez vrednostnih sodb. Osnovno sporočilo projekta se bo širilo po vsej Evropi in že oktobra se bo podoben spomenik miru postavil v Sarajevu," je še dodala Pliberškova.

Obrambna ministrica polaga venec k spomeniku miru.

K spomeniku so položili vence tudi veleposlaniki in vojaški atašeji Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Severne Irske, Rusije, Avstrije, Italije, Avstralije, Češke, Madžarske, Nemčije, Francije, Hrvaške, Poljske, Srbije, Ukrajine in Litve.

Srečanje direktorice mag. Valičeve z ameriškim veleposlanikom v RS Mussomelijem.

Tudi ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli je ob robu slovesnosti poudaril pomembnost trenutka in odlično idejo za poklon vsem žrtvam druge svetovne vojne, ne glede na to iz katere države prihajajo. "To je hkrati dober primer za Bosno in Hercegovino ali Srbijo, pa tudi za Slovenijo samo, saj govori o tem, da se je potrebno pokloniti vsem žrtvam vojne, ne glede na to ali prihajajo z levice ali desnice," je dejal Mussomeli, zato je dogodek označil kot velik korak naprej za Slovenijo, regijo ter ves svet.

Direktorica v družbi češkega veleposlanika v RS Petra Voznice in njegove soproge.

Direktorica z litovskim veleposlanikom.

Njegove besede podpira tudi direktorica SCNR, mag. Andreja Valič, ki je ob tem izpostavila tudi pomen projekta "Spomenik", ki ga namerava SCNR izvesti v sodelovanju z ameriškim Slovencem Jimom Kosemom in ki bo uporabnike posebne aplikacije na sodoben način (preko GSM telefona) opozarjal na pomembne dogodke, ljudi, stavbe in spomenike iz polpretekle zgodovine v njihovi okolici.

Vse objave