Direktorica SCNR na tiskovni konferenci MZZ pred Dnevom spomina na žrtve holokavsta

Ljubljana (25.1.2011) - Na Ministrstvu RS za zunanje zadeve so dan pred znanstvenim srečanjem ob Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki bo pod naslovom  »Šoa – spominjajmo se« potekal v Mariboru, pripravili krajšo tiskovno konferenco, na kateri so poleg predstavnikov MZZ sodelovali tudi predstavniki mednarodnih inštitucij, ki se ukvarjajo s holokavstom: Wolf Kaiser (Nemčija), Juliane Wetzel (Nemčija), David Silberklang (Izrael), in direktorica Študijskega centra za narodno spravo  mag. Andreja Valič kot predstavnica soorganizatorja znanstvenega posveta.

Direktorica je v svojem nagovori med drugim povedala: "Še kot predsednica DUZS sem podpirala prizadevanja za obisk slovenskih učiteljev v Jad Vashemu. To je bilo leta 2008, ko smo pripravili prvi uradni obisk učiteljev in strokovnjakov v instituciji, ki sodi v sam vrh svetovnih institucij, ki se ukvarjajo, podobno kot SCNR, s proučevanjem in ohranjanjem spomina na strašne čase, zato da se ne bi več ponovili.

Sodelavci SCNR aktivno sodelujemo pri  obeleževanju mednarodnega dneva spomina na holokavst: študija o zaplembah judovskega premoženja, mednarodne znanstveni posveti (Slovaška itd.), predavanja (šole, širša javnost), vodenja po sledeh judovske dediščine pri nas, nastopi v medijih…

 

V SCNR se še posebej zavedamo, da je potrebno negovati tudi spomin na slovenske Jude, kljub njihovemu dokaj majhnemu številu. Holokavst je namreč tisti zločin, ki pomeni najhujšo obliko kršitve človekovih pravic. Šest milijonov mrtvih so sicer abstraktne številke, a moramo se zavedati težke usode in pomena vsakega posameznika, ki je trpel zaradi holokavsta. Naša dolžnost je spomin na vse, ki so trpeli, saj drugače, kot pravi pregovor: "Zgodovino bo moral znova doživeti tisti, ki je ne pozna!""

Direktorica je poudarila tudi vloga izobraževanja o holokavstu, pri čemer je izpostavila nekaj svetlih zgledov, npr. švedski primer LIVING HISTORY. Mladi tako lahko spoznavajo, kaj so ljudje sposobni prizadejati drug drugemu v časih, ko so demokratične vrednote uničene in jih nadomestijo nestrpnost, sovraštvo ter nasilje. Na koncu je poudarila tudi pomen dialoga v šolah, dialoga doma, ki ga mnogokrat primanjkuje ter pomen poučevanja o demokratičnih vrednotah in etiki - za sedanjost in prihodnost.

O tiskovni konferenci poročajo tudi na spletni strani MZZ: klik na povezavo.

Vse objave