Direktorica SCNR predavala ob Dnevu Evrope

Ljubljana (13. 5. 2013) – Ob 9. Maju, Dnevu Evrope, je v Zeleni dvorani kulturno-upravnega središča v Svetem Juriju ob Ščavnici, v organizaciji Društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici in Pokrajinskega arhiva, potekal pogovor z direktorico Študijskega Centra za narodno spravo dr. Andrejo Valič Zver, ki je navzočim predstavila vlogo in pomen Demosa v procesu slovenske osamosvojitve.

V svojih uvodnih besedah se je Franci Čuš, pomočnik ravnatelja in profesor zgodovine in geografije na Gimnaziji Ljutomer, vsem navzočim zahvalil za prisotnost, prav posebno zahvalo za pomoč pri organizaciji strokovnega predavanja pa sta prejela podžupan Andrej Kraner in direktor Pokrajinskega muzeja Maribor Ivan Fras. Strokovno predavanje dr. Andreje Valič Zver so pripravili ob Dnevu Evrope, ki se praznuje 9. maja.

Največ pozornosti je dr. Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo, namenila delovanju dr. Jožeta Pučnika, ki je bil kot zgodovinska osebnost odločilni dejavnik v procesih demokratizacije in osamosvojitve. Od osamosvojitve Slovenije je minilo več kot 20 let, letos pa mineva tudi 10 let od njegove smrti.

Spomnila je na Pučnikovo življenjsko pot, ki je bila usodno povezana z njegovim nasprotovanjem takratnim komunističnim oblastem. Pučnik je zaradi svojega nasprotovanja kolektivizaciji zemlje in politiki takratnih oblasti moral dvakrat v zapor, 22 mesecev je preživel v samici. Potem se je odselil v Nemčijo, kjer je še enkrat diplomiral, saj mu v Ljubljani niso želeli izdati diplome. Po vrnitvi iz Nemčije se je pridružil osamosvojitvenemu gibanju, ter, kot tak vodil Demos, ki je izpeljal proces osamosvojitve Slovenije.

Osnovno vprašanje, ki se je pojavilo ob pričetku strokovnega predavanja, je bilo "Zakaj govorimo o preteklosti?". Valič Zverova je na to preprosto odgovorila z "Da razumemo čas, ki ga živimo."

Povzeto po: Pomurec.com.

Vse objave