Direktorica SCNR sodelovala na 10. Pučnikovem simpoziju v Slovenski Bistrici

Ljubljana (24.3.2017) - Na Pučnikovem simpoziju, ki se je odvijal v Slovenski Bistrici v petek, 17.3.2017, je bila dr. Ljubu Sircu posthumno podeljena Pučnikova plaketa za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji. Ob tej priložnosti je direktorica SCNR dr. Andreja Valič Zver predstavila svoj referat »Življenje in delo dr. Ljuba Sirca«.

simpozij1

»Življenje dr. Sircu ni prizanašalo, saj je živel v času in prostoru, ki ni dovoljeval svobode. Totalitarizem je neizprosen do vseh, ki se ne uklonijo pritiskom, usmerjenim proti človekovemu dostojanstvu. Kot pokončen človek je Ljubo Sirc ostal zvest resnici, se zanjo boril in jo branil. S tem je tvegal izgubiti največ, kar človek ima, to je življenje. Na povojnem montiranem političnem sodnem procesu – t.i. Nagodetovem procesu, je bil Ljubo Sirc obsojen na smrt", se je dr. Valič Zver med drugim dotaknila Sirčeve izkušnje z totalitarnim režimom.

»Izjemno pomemben je njegov prispevek h kritiki komunizma. S pomočjo svoje stroke - ekonomije – je kot eden redkih intelektualcev svetovnega formata napovedal propad komunističnega sistema. Ljubu Sircu je bilo popolnoma jasno, da se ekonomska računica v komunizmu ne izide, zato so za funkcioniranje sistema  nujna tuja posojila in če teh ni več, sledi propad.«

»Leta 1983 je Ljubo ustanovil in nato dolga leta vodil londonski inštitut za preučevanje komunističnih gospodarstev (CRCE ali Centre for Research into Communist Economies; od leta 1996 Centre for Research into Post-communist Economies). Živel je v Glasgowu in se po slovenski osamosvojitvi redno vračal domov. Leta 1992 je bil tudi kandidat za predsednika republike.

Za zasluge pri širjenju demokratičnih idej v Vzhodni Evropi mu je angleška kraljica leta 2001 osebno podelila visoko britansko odlikovanje CBE.Vse objave