Direktorica SCNR sodelovala na predstavitvi 3. Poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč

Ljubljana (17. 2. 2012) – V sredo je v Galeriji Družina potekala predstavitev knjige Poročilo 3 s podnaslovom Resnica in sočutje - prispevki k črni knjigi titoizma, ki ga je pripravila vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč, in katere urednik je Jože Dežman. Na predstavitvi sta poleg Dežmana, sodelovala tudi predsednik SAZU, prof. dr. Jože Trontelj in direktorica SCNR, mag. Andreja Valič Zver.

V knjigi je poleg dokumentarnih prilog tudi več kot dvajset besedil strokovnjakov različnih področij, ki odkrivajo številne novosti in nova strokovna odkritja. Objavljeni so tudi dokumenti, ki govorijo o osebni odgovornosti Josipa Broza - Tita za največji pomor neoboroženih ljudi po drugi svetovni vojni.

Vsebuje tudi poročila o raziskavah morišč in grobišč po Sloveniji, novo poglavje pa odpirajo filozofske, terapevtske in dialoške razprave ter analize spopada med tabuizacijo in detabuizacijo, ki poteka v družbi. Komisija je v predstavitvi poročila zapisala, da so temeljno sporočilo omenjene knjige civilizacijski temelji, ki jih ideološke manipulacije ne morejo zatajiti, razgraditi.

Poudarjajo, da je Poročilo 3 upor proti ideološkim zlorabam preteklosti s tabuji, diskriminacijo, zagovarjanjem zločinov. Knjiga je po mnenju komisije tudi recept za zdravljenje od okužbe s totalitarnim ideologiziranjem, ki je teptalo vest, sočutje, resnico, pravo, človekove pravice in dostojanstvo, saj povezuje strokovne odgovornosti za odkrivanje resnice in profesionalno odgovorno ravnanje pri raziskovanju in urejanju vprašanj, povezanih z zunajsodnimi poboji ter prikritimi morišči in grobišči.

Direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver je poudarila, da bi morala biti poprava krivic, storjenih v prvih letih po drugi vojni, vedno manj politično in ideološka tema, temveč vprašanje pravne države in elementarnega civilizacijskega odnosa do mrtvih. Po njenem mnenju je Huda Jama podobno kot Katin in Goli otok zbirna točka, kjer se lomijo vrednote naše civilizacije. Poudarila je, da je iz Hude Jame samo ena pot, za katero upa, da jo bomo izbrali.

Vse objave