Direktorica Valičeva na mednarodni konferenci učiteljev zgodovine v Estoniji

Ljubljana (31.8.2009) - Direktorica študijskega centra za narodno spravo mag. Andreja Valič je na povabilo Ministrstva za šolstvo in znanost Estonije, Estonskega inštituta za nacionalni spomin ter Zveze učiteljev zgodovine Estonije predavala na mednarodni konferenci o zločinih komunizma, ki se je odvijala 21.avgusta 2009 v mestu Viljandi na jugu Estonije.

estonija3 Mag. Andreja Valič med predavanjem.

 Poleg mag. Valičeve so na mednarodni konferenci učiteljev zgodovine s svojimi prispevki sodelovali tudi ugledni zgodovinarji iz Estonije, Rusije in Finske. Mag. Valičeva je udeležencem konference predstavila obravnavanje občutljivih tem, kot so zločini totalitarnih režimov, pri pouku zgodovine na Slovenskem.

estonija2 Konferenca je bila izredno dobro obiskana in tudi medijsko odmevna.

Ob robu konference so potekali številni prijateljski razgovori z udeleženci konference, predstavniki Fundacije za raziskovanje zločinov komunizma in njenim ustanoviteljem, zgodovinarjem in prvim predsednikom vlade neodvisne Estonije, dr. Martom Laarom. Dr. Laar, eden od pobudnikov ustanovitve Evropske platforme vesti in spomina, je pokazal odlično poznavanje problematike spravnega procesa na Slovenskem, izrazil veliko zanimanje za delovanje Študijskega centra za narodno spravo ter nadaljnje mednarodno povezovanje institucij, ki se ukvarjajo s problematiko totalitarizmov.

estonija5 Direktorica Valičeva z zgodovinarjem in prvim predsednikom vlade neodvisne Estonije Laarom Martom (levo). Vse objave