Dobro obiskana novinarska konferenca pred ponedeljkovo obeležitvijo spomina na žrtve totalitarnih režimov v Štanjelu

Ljubljana (19.8.2010) - Danes je v prostorih SCNR potekala tiskovna konferenca pred bližnjim Vseevropskim dnevom spomina na žrtve totalitarnih režimov. Študijski center za narodno spravo namreč, skupaj z Občino Komen, Inštitutom dr. Jožeta Pučnika in Društvom slovenskih izobražencev iz Trsta, prireja 23. avgusta v Štanjelu na Krasu slovesnost ob zaznamovanju tega dneva. Tiskovna konferenca je bila združena s predstavitvijo knjige "Poročilo o pobojih", ki jo je izdal Inštitut dr. Jožeta Pučnika in kjer je predstavljeno delno poročilo t.i. "Pučnikove komisije" o povojnih pobojih.

tiskovna1 Udeleženci tiskovne konference: mag.  Andreja Valič, Mateja Jančar, Uroš Slamič in Sergij Pahor.

Direktorica študijskega centra mag. Andreja Valič je ob tej priložnosti povedala, da slovesnost letos prirejajo drugič zapored, vendar nam žal k sodelovanju še ni uspelo pritegniti državnega vrha. Poudarila je, da sta vedenje in razumevanje pogoja za spravo, "ki jo Slovenija nujno potrebuje, zato želimo, da se spravni proces nadaljuje in zaključi."

tiskovna2 Direktorica SCNR, mag. Andreja Valič.

Omenila je tudi, da je pred nekaj tedni britanski minister za evropske zadeve na video kanalu You tube v pogovoru z volivci izrazil obžalovanje zaradi vrnitve domobrancev po 2. svetovni vojni v Slovenijo, zato je "morda sedaj pravi čas za ustanovitev britansko-slovenske komisije o povojnih pobojih".

tiskovna3 Udeležba novinarjev je bila precejšnja.

Sergij Pahor iz tržaškega društva slovenskih izobražencev je pojasnil, da je skrajni italijanski nacionalizem skoraj 50 let krojil usodo slovenske manjšine v Italiji. "Požigu Narodnega doma so sledila še hujša dejanja. Z razpustom društev in izobraževalnih ustanov je bilo v celoti onemogočeno kolektivno izražanje slovenstva. Uradni Sloveniji zamerimo, ker velikokrat pozablja na ravnanje italijanskega nacionalizma s slovensko manjšino," poudarja Pahor.

tiskovna4 Knjiga "Poročilo o pobojih", ki jo je predstavila Mateja Jančar (IJP).

Župan Občine Štanjel Uroš Slamič, pa je povedal, da ga veseli, da bo letošnja slovesnost obeleževanja vseevropskega dneva na žrtve totalitarnih režimov potekala ravno v Štanjelu, ki je bil zaznamovan z vsemi tremi totalitarizmi 20. stoletja. Izrekel je povabilo vsem, da se v čim večjem številu udeležijo ponedeljkove slovesnosti.

Vse objave