Predstavitev knjige Dr. Julij Savelli, 1945: Dnevnik mojega križevega pota - spletni dogodek

Spoštovani!

Tokrat vas vabimo k ogledu video predstavitve znanstvene monografije dr. Julija Savellija z naslovom 1945: Dnevnik mojega križevega pota, ki je potekala 17. aprila 2024 na Študijskem centru za narodno spravo. Monografija je izšla v sozaložništvu Študijskega centra za narodno spravo in Družine.

Gre za izdajo bogate zapuščine dnevniških zapisov in pisem dr. Julija Savellija iz leta 1945, ki jih je zbrala in uredila Petra Grabrovec. Dr. Julij Savelli je bil mlajši predstavnik tradicionalnega tabora na Slovenskem v obdobju druge svetovne vojne, viden član slovenske diaspore v Argentini in dolgoletni zborovodja Slovenskega pevskega zbora Gallus iz Buenos Airesa. Njegovi dnevniški zapisi obsegajo zapise o zaporniških dnevih, ko je bil dr. Savelli med januarjem in aprilom leta 1945 zaprt v gestapovskih zaporih na Miklošičevi v Ljubljani, in zapise kasnejše begunske poti, ko je maja 1945 skupaj z ostalimi Slovenci pred komunistično oblastjo emigriral v tujino. Bralcu zapisi nudijo intimen vpogled v doživljanje vojne vihre in njenih posledic, hkrati pa so zapisi dragocen vir vsakdanjega življenja manjše skupine slovenskih beguncev v Avstriji in Italiji poleti 1945, ki sočasno osvetljujejo težnje Slovencev po ohranitvi lastne narodne identitete z ohranjanjem slovenskega jezika in kulture izven matične domovine.

Knjigo so predstavili urednica in avtorica spremne študije Petra Grabrovec, avtorica spremne študije dr. Tamara Griesser Pečar in vnuk dr. Savellija Marko Gaser, pogovor pa je vodila mlada raziskovalka Špela Chomicki. V uvodu je zbrane nagovoril direktor Študijskega centra za narodno spravo dr. Tomaž Ivešić.

Vljudno vabljeni k ogledu na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=17aujRvK_BI


Špela Chomicki, Petra Grabrovec, dr. Tamara Griesser Pečar in Marko Gaser 


Vse objave