Dr. Ljubo Sirc gost pogovora na SCNR

Ljubljana (29.9.2010) - V prostorih Študijskega centra za narodno spravo je potekal pogovor z nekdanjim disidentom, političnim zapornikom in raziskovalcem komunističnih ekonomij, dr. Ljubom Sircem. Ljubo Sirc je odgovarjal na vprašanja moderatorke, direktorice SCNR, mag. Andreje Valič, ki so se dotikala njegovih neposrednih izkušenj s komunističnim režimom in komunisti vse od leta 1941 do današnjih dni, ko še vedno mnogokje prevladuje (post)komunistična miselnost.

sirc1

Dr. Ljubo Sirc se je rodil leta 1920 v Kranju. Po maturi se je vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani. V študentskih letih je predsedoval kranjskemu Akademskemu študentskemu društvu in se priključil skupini levičarskih intelektualcev. Preko njih je navezal stike s Črtomirjem Nagodetom. Bil je član Stare pravde, ki je avgusta 1941 vstopila v OF. Po vojni se je zaposlil na tiskovnem uradu pri predsedstvu vlade. V tem času je bil reden gost britanskega konzula v Ljubljani, skupaj z Nagodetovo skupino pa je razmišljal o organizaciji nekomunistične opozicije. Avgusta 1947 ga je revolucionarna oblast kot britanskega vohuna na Nagodetovem procesu najprej obsodila na smrt, pozneje pa na zaporno kazen. V zaporu je preživel sedem let in pol.

sirc2

Po letu brezuspešnega iskanja zaposlitve je leta 1955 na skrivaj pobegnil iz države. Nastanil se je v Londonu, kjer je delal pri BBC Monitoring Service. Leta 1960 je na univerzi v Fribourgu v Švici doktoriral iz ekonomije. Od leta 1962 je predaval na University St. Andrews, od leta 1965 do upokojitve leta 1983 pa na univerzi v Glasgowu. Po upokojitvi je postal direktor Centra za proučevanje komunističnih gospodarstev v Londonu. Na volitvah leta 1992 je kandidiral za predsednika slovenske države. Leta 2003 je postal častni meščan Kranja. Od petdesetih let prejšnjega stoletja je član Liberalne internacionale, svetovnega združenja liberalnih strank in Mont Pellerin Society. Za zasluge pri širjenju demokratičnih idej v Vzhodni Evropi mu je angleška kraljica leta 2001 osebno podelila britansko odlikovanje CBE.

Vse objave