Druga mednarodna konferenca o zločinih totalitarnih režimov, Evropski parlament, Bruselj, 18. marca 2009

V Evropskem parlamentu v Bruslju so člani Evropskega parlamenta v sodelovanju z Vlado republike Češke, češkim predsedstvom Evropske unije in Inštitutom za proučevanje totalitarnih režimov iz Prage dne 18. marca 2009 organizirali drugo mednarodno konferenco o zločinih totalitarnih režimov z naslovom "Evropska vest in zločini totalitarnega komunizma: dvajset let pozneje".

Udeleženci konference, ki jih je v posebnem pismu pozdravil nekdanji češki predsednik Václav Havel in med katerimi so bili evropski komisar Ján Figel, visoki politični predstavniki, evropski parlamentarci, predstavniki strokovne javnosti in nevladnih organizacij, so podprli ustanovitev Evropske platforme spomina in vesti, ki bo nudila podporo nacionalnim institucijam, ki se ukvarjajo s tematiko totalitarizma.Strinjali so se, da je totalitarna evropska preteklost del skupne evropske zgodovine, ki naj postane sredstvo za utrjevanje kulture človekovega dostojanstva, človekovih pravic in svoboščin ter drugih vrednot evropske civilizacije. 23. avgust – dan podpisa pogodbe v letu 1939 med Molotovim in Ribbentropom – naj bi postal evropski dan spomina na žrtve nacizma in totalitarnega komunizma.

Predstavnik evropske komisije Emmanuel Crabbit se je v svojem govoru zahvalil Sloveniji za organizacijo prve mednarodne konference o totalitarizmih in obvestil o pripravi posebne študije o totalitarnih režimih, ki jo bo komisija izdala leta 2010. Evropska platforma vesti in spomina kot organizacijska oblika, ki se bo ukvarjala z zločini totalitarnih režimov, bo umeščena znotraj organizacijske strukture EU. Po njegovem mnenju zahodnoevropske države ne priznavajo dovolj trpljenja evropskega vzhoda, zato je evropska komisija odločena, da nadaljuje proces ukvarjanja s temno platjo evropske zgodovine.

To je poudaril tudi evropski komisar Ján Figel, ki je v svojem referatu izpostavil, da se mora Evropa zavedati svoje žalostne zgodovine, če je ne želi vedno znova ponavljati. Članica evropskega parlamenta Jana Hybáškova je udeležence konference obvestila o zgodovinskem dogodku - prvem plenarnem zasedanju evropskega parlamenta o zločinih totalitarnih režimov, ki bo organizirano v evropskem parlamentu 25. marca 2009.

Poleg predstavnikov iz različnih držav članic EU je bil opazen nastop Camille Anderson iz Švedske, ki je označila padec železne zavese leta 1989 in demokratizacijo kot zgodovinska dogodka za Evropo, ki sta imela velik pomen za širitev svobode, človekovih pravic in demokracije. Kot predstavnica nevladne organizacije je švedsko vlado pozvala, naj potrdi in obeleži te dogodke s praznovanjem 20. obletnice osvoboditve, demokratizacije in ponovne združitve Evrope, s počastitvijo žrtev totalitarizma in s tem, da izkoristi mednarodne povezave med prihajajočim švedskim predsedovanjem EU.

Mednarodne konference se je iz Slovenije udeležila direktorica Študijskega centra za narodno spravo mag. Andreja Valič. Udeleženci konference so izrazili veliko zanimanje za stanje na Slovenskem in možnosti raziskovanja totalitarnega nasilja v Sloveniji ter se seznanili s problemi, s katerimi se Študijski center srečuje pri svojem delu.

Vse objave