Drugi dan mednarodne konference "Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje"

Ljubljana (14. 11. 2018) – Danes je v prostorih Državnega sveta potekal drugi dan mednarodne konference »Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje«, ki je bil večinoma namenjen pregledu soočanja z dediščino komunističnega totalitarizma v drugih vzhodnoevropskih državah. Vključeval je udeležbo predstavnikov Evropske platforme spomina in vesti (PEMC), ki združuje 57 članic iz 20 evropskih držav in severne Amerike.  Članice Platforme so namreč dejavne na področju raziskav, dokumentacije, ozaveščanja in izobraževanja o totalitarnih režimih v Evropi v 20. stoletju. Študijski center za narodno spravo, ki je dejavni član Platforme, pa s posvetom obeležuje deseto obletnico svojega delovanja.

Najprej so zbrane pozdravili predsednik državnega sveta RS Alojz Kovšca (KLIK NA NAGOVOR), predsednik PEMC dr. Łukasz Kaminski, direktor KAS za Hrvaško in Slovenijo dr. Michael Lange in direktorica SCNR dr. Andreja Valič Zver.

Direktor KAS iz Zagreba Michael Lange, direktorica SCNR dr. Andreja Valič Zver in predsednik PEMC dr.  Łukasz Kamiński.

Sledila je podelitev nagrade Evropske platforme spomina in vesti, ki jo je v imenu v ruskem zaporu zaprtega ukrajinskega novinarja Olega Sencova prejel ukrajinski veleposlanik v RS. Ob tem je bila izvedena glasbena točka v izvedbi M. Smolnikar, K. Koprivec in L. Bučevec.

Sledil je nagovor člana častnega odbora PEMC, nekdanjega političnega zapornika in danes poslanca Državnega zbora RS Janeza Janše (nagovor Janeza Janše v pisni obliki: KLIK NA POVEZAVO.

Nato je sledila predstavitev referatov. Prvi panel je bil namenjen primeru Slovenije.

Vodja panela dr. Andreja Valič Zver je prebrala referat zaradi bolezni odsotnega Draga Jančarja, z referatoma pa sta ji sledila publicistka Alenka Puhar, ki je predstavila usodo povojni obsojene Hilde Hahn in zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana, ki je predstavil referat »Človekove pravice na Temni strani meseca 1998 – 2018«. Drugi panel je predstavil soočanje s preteklostjo v Vzhodni in Srednji Evropi.

Vodja panela je bila predstavnica litovskega muzeja genocida Monika Kareniauskaite; v panelu pa so nastopili dr. Áron Máthé, iz Madžarske (»Post-Communism or fierce rearguard fighting for 25 years«), albanska predstavnica dr. Jonila Godole (»The Failure of Transitional Justice in Post-Communist Albania«), dr. Martin Slávik (»Criminal transitional justice in Czech and Slovak republic«) in Poljak Marek Mutor (“Solidarity” in Poland).

Tretji panel je nosil naslov »Združeni spomin v združeni Evropi?«

Vodja panela je bil Poljak dr. Paweł Ukielski, ki je predstavil referat »The House of European History - a missed opportunity?«. Sledili so Poljak dr. Łukasz Kamiński (»What remembrance does Europe need?«), Islandec dr. Hannes Gissurarson, ki je imel referat: »Making the Voices of the Victims Heard: Some Proposals«, predstavnik madžarske manjšine iz Romunije Zsolt Szilagyi je predstavil referat »East and West: double memory or double standards, panel pa je sklenil Estonec dr. Toomas Hiio z referatom »United remembrance of Europe, created historical identities of the nations, history and historical truth«

Nato je sledil ogled zaporniških celic in razstave o politični zapornici Jelki Mrak Dolinar ter ogled včeraj odprte razstave „Wrocław Breaks the Iron Curtain“ v Muzeju slovenske osamosvojitve.

Vse objave