Že enajstič obeležili spomin na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov

Ljubljana (23.8.2019) – Študijski center za narodno spravo je letos že enajstič zapored pripravil obeleževanje 23. avgusta kot evropskega Dneva spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga je leta 2009 razglasil Evropski parlament. Tudi tokrat smo ga pripravili v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom in Vikariatom slovenske vojske ter stolnico sv. Nikolaja v Ljubljani.  Dogajanje je potekalo v četrtek, 22. avgusta. 

Najprej smo položili cvetje (vence, ki ki jih daroval g. Keith Miles) pred dvema spominskima obeležjema v Ljubljani: pred spominsko ploščo pred ameriškim veleposlaništvom na Prešernovi 31 in ob spomeniku žrtvam vseh vojn, na Kongresnem trgu 2.

Cvetje pred ameriškim veleposlaništvom sta položili v.d. direktorica SCNR dr. Andreja Valič Zver in predstavnica ameriške ambasade ga. Susan Falatko.

 https://www.youtube.com/watch?v=wL7OBNo8OLADelegacija SCNR je položila venec tudi ob spomeniku žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu. 

Ob 18. 00 uri je sledila sv. maša za žrtve v ljubljanski stolnici, ki jo je ob somaševanju vojaškega vikarja vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar: https://www.youtube.com/watch?v=VQu6fp94-yI
 

Po maši je sledila akademija in slavnostni nagovor dr. Andreje Valič Zver. Njen govor si lahko preberete s klikom na povezavo. 

Posnetek akademije in slavnostnega nagovora: https://www.youtube.com/watch?v=bdxhPqurFMU

Vse objave