Ekumensko bogoslužje v spomin na žrtve vojn v Črni vasi pri Ljubljani

Ljubljana (15. 11. 2011) - V župnijski cerkvi sv. Mihaela na Barju v Črni vasi pri Ljubljani je v petek 11. novembra 2011 potekalo spominsko ekumensko bogoslužje ob dnevu spomina na žrtve vojn, ki je letos v Sloveniji potekalo prvič, pobudo zanj pa je dal veleposlanik Republike Češke Petr Voznica. Dogodek je potekal ob obletnici razglasitve konca prve svetovne vojne, ko se na simboličen način spominjamo na žrtev vseh vojn. Organizirali so ga veleposlaniki Češke Republike, Republike Avstrije, Madžarske Republike in župnije Ljubljana – Barje.

Pri ekumenskem bogoslužju so sodelovali župnik župnije Ljubljana – Barje gospod Edi Strouhal, ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, mufti Islamske skupnosti v RS dr. Nedžad Grabus, protojerej Srbske pravoslavne Cerkve Peran Bošković, škof Evangeličanske Cerkve mag. Geza Erniša, predsednik Judovske skupnosti Aleksander Caran ter dekan diplomatskega zbora in apostolski nuncij v RS msgr. dr. Juliusz Janusz. Sodelovali so tudi predstavniki garde Slovenske vojske in Vojaškega vikariata. Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za obrambo RS dr. Ljubica Jelušič.

»Današnje bogoslužje je priložnost, da se spomnimo vseh, ki so umrli v vojnah, ki so močno zaznamovale 20. stoletje. Spominjamo se tudi vseh, ki so na kakršenkoli način trpeli in bili preizkušani, hkrati pa prosimo za mir, odpuščanje, spravo in medsebojno spoštovanje, ki v dialogu in demokratičnih oblikah danes išče rešitve za reševanje konfliktov v evropski skupnosti pa tudi širše po svetu,« je povedal škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Bogoslužju je sledila sveta maša, ki jo je daroval apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusz Janusz. Po končani sveti maši so predstavniki verskih skupnosti, diplomatskega zbora in Ministrstva za obrambo položili vence k Pomniku 1991 na ljubljanskih Žalah. Iz Študijskega Centra za narodno spravo sta se spominskega ekumenskega bogoslužja in svete maše udeležili Marta Keršič in Jelka Piškurić.

Vse objave