Evropska platforma spomina in vesti obsoja politično pravosodje v Sloveniji, povezano s preteklostjo

Evropska platforma spomina in vesti je v Pragi, 10. julija 2014, sprejela naslednjo izjavo, ki jo kot člani te organizacije objavljamo v celoti:

"Platforma obsoja zaskrbljujočo politično instrumentalizacijo pravosodnega sistema v Sloveniji. Nekdanji slovenski predsednik vlade in sedanji vodja opozicije Janez Janša je bil obsojen na podlagi montirane obsodbe in poslan v zapor tik pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo to nedeljo, 13. julija 2014. Nekdanji člani komunističnega sodstva, ki so odgovorni za kršenje človekovih pravic, so trenutno na ključnih položajih v sodstvu v Sloveniji. Platforma poziva mednarodno javnost k pozornosti na posledice pomanjkanja obsodbe komunističnih hudodelcev v Evropi.

Nekdanji predsednik vlade Janez Janša, politični zapornik komunističnega režima pred letom 1989, ki je Slovenijo vodil med njenim predsedovanjem Evropski Uniji v letu 2008, je bil obsojen na zaporno kazen brez vsakršnih dokazov. Platforma opozarja, da so bile ključne osebe v slovenskem pravosodnem sistemu, ki je odgovoren za to kršitev osnovnih načel pravne države, aktivne v pravosodnem sistemu komunistične Jugoslavije in so bile odgovorne za težke kršitve temeljnih človekovih pravic v času diktature. To sta predvsem predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša (mandat nastopil novembra 2010) in generalni državni tožilec Zvonko Fišer (mandat nastopil maja 2011).

»Po padcu totalitarizmov je odločilno, da je sodni sistem temeljito očiščen hudodelcev, ki so kršili človekove pravice v preteklosti. V nasprotnem primeru vladavina prava, pravičnosti in demokracije ne more nikoli obstati. Platforma vidi slovensko situacijo kot opozorilo za preostalo Evropo,« je povedal predsednik Platforme Göran Lindblad.

Originalna izjava v angleščini: Izjavaangl..

 Vse objave