EVROPSKI DAN SPOMINA NA ŽRTVE VSEH TOTALITARNIH IN AVTORITARNIH REŽIMOV

EVROPSKI DAN SPOMINA NA ŽRTVE VSEH TOTALITARNIH IN AVTORITARNIH REŽIMOV

Kobarid, petek, 30. avgust 2013

Mednarodni znanstveni posvet o fašizmu in protifašizmu na Primorskem V prostorih Ustanove »Fundacija poti miru v Posočju« od 10.00 do 13.00

Spominska slovesnost Kobariški trg, Kobarid ob 19.00 uri Slavnostni govornik bo slovenski pisatelj iz Trsta, akademik, stoletnik in dobitnik nagrade Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2013, gospod Boris Pahor.

ODNOS DO MRTVIH JE ZRCALO ODNOSA DO ŽIVIH

23. avgust je dan, ki ga je Evropa z Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu pred petimi leti posvetila vsem žrtvam, ki trpijo pod totalitarnimi in avtoritarnimi režimi. Slovenska vlada je leta 2012 razglasila 23. avgust za uradni spominski dan tudi v Sloveniji. Na evropski ravni bosta ob tej priložnosti v Litvi, ki predseduje EU, 22. in 23. avgusta potekali spominska slovesnost in mednarodna konferenca.  Sodelovali bodo ministri za pravosodje in predstavniki mladih z območja Evropske skupnosti. Razmišljali bodo, kako razširiti znanje mladih Evropejcev o totalitarnih režimih in o pomenu počastitve spomina na žrtve teh režimov.

Mnoga svetovna žarišča nemirov nas opominjajo, da mir ni nekaj samoumevnega, danega enkrat za vselej in da ne smemo stati ob strani, kadar si je potrebno prizadevati za ohranjanje človekovih pravic, svoboščin in dostojanstva.

Primorska, pokrajina na stičišču različnih narodov, dežel, držav in kultur, je bila v zgodovinskem času in prostoru ena tistih, ki ji v preteklosti ni bilo prizanešeno. Predvsem je bil njen krvni davek ogromen v času prve svetovne vojne, pa tudi med drugo svetovno vojno in po njej. Prav zato smo letos, ko že petič po vrsti pripravljamo prireditev ob dnevu spomina na vse žrtve, na Študijskem centru za narodno spravo za kraj spominske svečanosti izbrali Posočje. K sodelovanju smo povabili Občino Kobarid, Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta in Krožek Antona Gregorčiča iz Gorice.

Dopoldanski mednarodni znanstveni posvet bomo namenili razmisleku o fašizmu in protifašizmu na Primorskem. Na njem bodo sodelovali ugledni strokovnjaki, ki delujejo v domovini in zamejstvu. Posvet bodo z uvodnimi nagovori pozdravili organizatorji prireditve.

Osrednja svečanost bo potekala na Kobariškem trgu, 30. avgusta 2013, s pričetkom ob 19. uri. Slavnostni govornik bo slovenski pisatelj iz Trsta, akademik, stoletnik in dobitnik nagrade Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2013, gospod Boris Pahor. V kulturnem delu programa bo krstno izvedena kantata Skrivnost rož v gorah, skladatelja Avgusta Ipavca. Kantata v ljudskem stilu za zbore, dva solista, mali orkester in orgle je posvečena žrtvam prve svetovne vojne in jo bodo izvedli zbori iz Posočja, pod vodstvom Mateja Kavčiča.

Totalitarizmi so bili rojeni na ruševinah prve svetovne vojne. Seznam evidentiranih žrtev 2. svetovne vojne in po njej v Sloveniji sega do številke 97.506. Za vsako žrtvijo stoji človek z imenom in priimkom, z družino, očetom, materjo, sestrami, brati. Mnogi med njimi so bili mladi fantje in dekleta, možje in mamice, otroci. Številni še danes nimajo svojega groba, kraja miru, kjer bi se svojci lahko poklonili njihovemu spominu. Ali zmoremo kot demokratična družba narediti korak bližje k najosnovnejši pravici vsakega človeka, pravici do pokopa? Kot državljani Slovenije in državljani Evrope smo zavezani k spoštovanju človekovih pravic, svobode in demokracije. Ne prelagajmo tega bremena na prihodnje rodove. Zapustimo jim dediščino, ki bo temeljila na spoštovanju pravic, svoboščin in dostojanstvu človeka.

Tudi mednarodni znanstveni posvet in spominska slovesnost v Kobaridu pomenita klic in povabilo k temu cilju.

Vabljeni v Kobarid!

Vse objave