Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Študijski center za narodno spravo je letos 23. avgust - evropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov obeležil v petek, 21. avgusta 2020 s polaganjem cvetja na treh spominskih lokacijah v Ljubljani in sicer:

- pred spominsko ploščo ameriškega veleposlaništva na Prešernovi ulici 31,

- pred spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu 2 in

- pred zaporniškimi celicami na Beethovnovi 3.

Zaradi zdravstvenih razmer je obeležitev potekala v prilagojeni obliki in ožji delegaciji. Pred ameriškim veleposlaništvom se je delegaciji SCNR pridružila ga. Elizabeth MacDonald, vodja sektorja za ekonomske in politične zadeve ameriškega veleposlaništva, pred zaporniškimi celicami pa je bil prisoten irski veleposlanik njegova ekscelenca Myles Patrick Geiran. Spominskega dogodka so se na vseh treh mestih udeležili tudi pripadniki garde slovenske vojske, ki so položili vence v imenu Vlade Republike Slovenije in kvintet policijskega orkestra, ki je svečanost polepšal z izvedbo domovinskih pesmi.

Ob imenovanih pomnikih so zbrani počastili spomin na milijone žrtev totalitarnih režimov po svetu in se še posebej spomnili vseh, ki so bili žrtve treh totalitarizmov 20. stoletja na slovenskem ozemlju.

Študijski center za narodno spravo je ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov pripravil sporočilo za javnost, ki ga lahko preberete na naslednji povezavi:

https://www.scnr.si/evropski-dan-spomina-na-rtve-totalitarnih-in-avtoritarnih-reimov.html


Potek slovesnosti si lahko ogledate na video posnetku: https://www.youtube.com/watch?v=xYaMYpokHBk 


Polaganje vencev pred spominsko ploščo ameriškega veleposlaništva na Prešernovi ulici 31:
Pred spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu 2:Pred zaporniškimi celicami na Beethovnovi 3:Kvartet slovenske vojske

Vse objave