Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, Ljubljana, 23. avgust 2023

»Totalitarizmi lahko podjarmijo države in narode, ne morejo pa podjarmiti enega samega človekovega srca, ki iz zvestobe Bogu veruje, upa in ljubi.« 

(nadškof Stanislav Zore, pridiga pri sveti maši za žrtve totalitarnih režimov, 23. avgust 2023)


V sredo, 23. avgusta 2023 smo v Sloveniji že petnajstič obeležili evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Slovesnost v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo (SCNR), ob sodelovanju Vojaškega vikariata Slovenske vojske, Nadškofije Ljubljana in stolne župnije sv. Nikolaja iz Ljubljane je potekala na več mestih v Ljubljani.

Ob 17. 45 uri je direktor SCNR dr. Tomaž Ivešić položil venec pred spominsko ploščo pri ameriškem veleposlaništvu. Pridružil se mu je predstavnik ameriškega veleposlaništva v Sloveniji, gospod Bobby Poulson-Houser. Direktor SCNR dr. Ivešić in njegov namestnik dr. Matic Batič sta nato položila venec pred stavbo na Beethovnovi 3, v kateri se nahajajo zaporniške celice iz obdobja komunizma. Pri polaganju na obeh mestih so bili prisotni tudi veleposlanik Madžarske v Sloveniji; Nj. Ekscelenca gospod Andor Ferenc Dávid ter predstavnici avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani gospa Sonja Reiser-Weinzettl in gospa Edeltraud Messner.
Pred ameriškim veleposlaništvom (direktor SCNR dr. Tomaž Ivešić in g. Bobby Poulson-Houser).


Beethovnova 3, zaporniške celice (direktor SCNR dr. Tomaž Ivešić in dr. Matic Batič, SCNR).


Sledilo je polaganje vencev pred spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu 2. Venec je najprej položil veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji: 

Nj. Ekscelenca dr. Krzysztof Olendzki, nato pa sta venec položila še direktor SCNR in njegov namestnik.Video SCNR, polaganje vencev: https://www.youtube.com/watch?v=aDU96w1s2K0 


Ob 18. 30 je sledila maša v ljubljanski stolnici, ki jo je daroval  ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. V pridigi je poudaril, da totalitarizmi v vseh nas še vedno niso deležni enake obsodbe, spregovoril pa je tudi o neuničljivosti resnice, ki včasih komajda, a kljub vsemu preživi in ki edina osvobaja, ko dobi svoj prostor pod soncem. Skozi besede pričevalcev je zaključil, da »… totalitarizmi lahko podjarmijo države in narode, ne morejo pa podjarmiti enega samega človekovega srca.« Sledila je akademija, ki jo je pripravil Vojaški vikariat Slovenske vojske. Slavnostni govornik na akademiji je bil prof. dr. Matej Avbelj, profesor za evropsko pravo in prorektor Nove univerze. Pri vodilnih domačih in tujih založbah redno objavlja znanstvena dela s področja prava EU, ustavnega prava, pravne teorije in varovanja človekovih pravic. Aktiven je v stanovskih akademskih in civilnodružbenih iniciativah tako doma kot po svetu.

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolitPridiga nadškofa Stanislava Zoreta: https://katoliska-cerkev.si/pridiga-nadskofa-stanislava-zoreta-pri-sveti-masi-za-zrtve-totalitarnih-rezimov2023

Video SCNR - Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta: https://www.youtube.com/watch?v=wl1yJf4WO3s Prof. dr. Matej Avbelj


Video SCNR - Govor prof. dr. Matej Avbelj: https://www.youtube.com/watch?v=6v9kD1runfw 


Ob zaključku sv. maše, akademije in spominske slovesnosti smo se zahvalili vsem sodelujočim, ki so prisostvovali izvedenim dogodkom in večer zaključili s spominom na žrtve, ki so trpele pod nasiljem totalitarnih režimov. Ohranjanje vezi in povezanosti z njimi v nas ohranja človečnost, ki je temelj in pogoj za življenje v miru, varnosti, strpnosti in sožitju. To je tudi edina možna pot za sobivanje v prihodnosti.

Vse objave