EVROPSKI DAN SPOMINA NA ŽRTVE VSEH TOTALITARNIH IN AVTORITARNIH REŽIMOV

EVROPSKI DAN SPOMINA NA ŽRTVE VSEH TOTALITARNIH IN AVTORITARNIH REŽIMOV

Sporočilo za javnost, avgust 2019

Eden od korakov, ki vodijo k budnosti pri prepoznavanju vsakodnevnih družbenih situacij in k boljšemu razumevanju sedanjega sveta, je poznavanje dogodkov iz preteklosti, predvsem tistih, ki so grobo kršili pravice in svobodo človeka kot posameznika in državljana. Evropa 20. stoletja nam na to temo nudi dovolj razmisleka, saj je bil to čas svetovnih vojn, totalitarnih in avtoritarnih režimov, blokovskih delitev, groženj, oboroževalnih tekem, vohunskih afer in delitve Evrope. Pri tem je potrebno vse družbene odklone ocenjevati z enakimi merili. Še vedno nas čaka veliko nalog, med njimi gotovo potreba po priznanju zločinov in njihova obsodba, ne glede na ideologijo in vrsto totalitarnega sistema. Ob dnevu spomina pozivamo k ohranjanju spomina na žrtve množičnih umorov, izgonov, trpljenja in sovražnosti ter k spodbujanju demokratičnih vrednot z namenom krepitve miru in stabilnosti v družini evropskih narodov.

Pred osemdesetimi leti je bil 23. avgust temni dan skupne evropske zgodovine. Podpisan je bil pakt med Hitlerjem in Stalinom, med nacionalsocialistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, kar je vodilo v tragedijo druge svetovne vojne in desetine milijonov žrtev. Evropski parlament je leta 2009 ta dan razglasil za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, slovenska vlada pa je leta 2012 razglasila 23.8. tudi za slovenski dan spomina na žrtve totalitarizmov.
Osrednja slovesnost ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov bo letos potekala v Varšavi, od 23. do 24. avgusta 2019, in sicer na povabilo vlade Republike Poljske in pod pokroviteljstvom finskega predsedstva Evropske unije. Osrednji del srečanja bo namenjen mednarodni konferenci, ki se je bodo udeležili ministri za pravosodje držav članic EU in predstavniki Platforme evropskega spomina in vesti. Med njimi bo tudi dr. Andreja Valič Zver, direktorica slovenskega Študijskega centra za narodno spravo.

Študijski center za narodno spravo od sprejetja resolucije Evropskega parlamenta vsako leto pripravi spominsko slovesnost, s katero opozarja na množične kršitve človekovih pravic, svoboščin in dostojanstva, ki so jih povzročili vsi trije totalitarizmi: fašizem, nacionalsocializem in komunizem. Vsem, ki so kadarkoli doslej dali življenja za mir in sožitje med človeštvom ali so bili žrtve krutosti in človeških zablod, smo dolžni izreči spoštovanje in se jih spominjati. Pri pripravi letošnjih spominskih dogodkov sodelujemo: Študijski center za narodno spravo, Vojaški vikariat Slovenske vojske, Stolna župnija sv. Nikolaja Ljubljana in drugi sodelavci.Vabimo vas, da se nam pridružite v četrtek, 22. avgusta, ob 16. 45, pri polaganju cvetja pred spominsko ploščo pri ameriškem veleposlaništvu na Prešernovi ulici in pred spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu v Ljubljani. Ob 18. uri bo v ljubljanski stolnici sledila sv. maša za vse žrtve, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Po maši bo akademija, ki jo pripravlja Vojaški vikariat Slovenske vojske in slavnostni nagovor dr. Andreje Valič Zver.
Lepo vabljeni, da se nam pridružite pri počastitvi spomina na žrtve, ki so jih povzročili totalitarizmi 20. stoletja.

Vse objave