Glasovi svobode – Radio Svobodna Evropa

Ljubljana (11. 1. 2012) – V Gorenjskem muzeju v Kranju so v torek, 10. januarja 2011, odprli razstavo Glasovi svobode – Radio Svobodna Evropa. Na otvoritvi sta spregovorila  direktor oddelka za publikacije in razstave češkega Inštituta za študij totalitarnih režimov Michal Hroza in mag. Andreja Valič Zver, ki je predstavila vlogo Študijskega centra za narodno spravo pri postavitvi razstave v Sloveniji.

Radio svobodna Evropa je bil ustanovljen kot  sredstvo protikomunistične propagande v času hladne vojne. Ustanovila ge je ameriška protikomunistična organizacija, Narodni odbor za svobodno Evropo (NOSE), v New Yorku leta 1949. Odbor je sestavljalo okrog dva ducata pomembnih osebnosti ameriške politike, znanosti in novinarstva – med njimi je bil tudi bodoči predsednik ZDA Dwight D. Eisenhower.

Cilj NOSE je bila podpora demokratičnim politikom, ki so pred komunističnimi pritiski v Vzhodni Evropi prebegnili v ZDA. Zamisel je bila, uporabiti radio in tiskane medije za okrepitev koncepta nacionalne in individualne svobode med prebivalci vzhodnega bloka. Drugi cilj je bila podpora sodelovanju med v ZDA živečimi podobno mislečimi izgnanci iz različnih evropskih držav. Najpomembnejše dejanje NOSE je bila prav ustanovitev Radia svobodna Evropa (RSE). RSE je imel svoje prostore v New Yorku, ki je pokrivala Ameriške zadeve in v Münchnu, ki je predstavljal strateško lokacijo v centru Evrope, nedaleč od držav, ki jih je oskrboval z informacijami.

Češkoslovaški izgnanci so bili začetniki testnega oddajanja RSE julija 1950 in prvi, ki so začeli z rednim oddajanjem v maju 1951. Material za prvo testno  oddajanje je bil posnet v studiu RSE v New Yorku leta 1950 in poslan v München.  14. julija 1950 so iz premičnega oddajnika, ki je bil nameščen na tovornjaku v kraju Lampertheim blizu Češkoslovaške meje prvič predvajali posnetek  RSE.  Leto kasneje,  1. maja 1951 so z predvajanjem v živo iz Münchna ustoličili češkoslovaško oddajanje. Po padcu železne zavese v letu 1989 je RSE moral poiskati nove umeritve in novo lokacijo. Tako se je RSE zahvaljujoč tudi nekdanjemu predsedniku Vaclavu Havlu in premierju Vaclavu Klausu leta 1995 preselil v Prago.

Vse objave