Izšel mednarodni zbornik z naslovom »Svoboda, oh svoboda« (Freiheit, ach Freiheit)

Ljubljana (10. 11. 2011) - Pred nedavnim je izšel nemško-angleški  mednarodni zbornik z naslovom »Freiheit, ach Freiheit – Vereintes Europa – geteiltes Gedächtnis« (Svoboda, oh svoboda, Združena Evropa - razdeljena zavest), v kateri so objavljeni prispevki različnih avtorjev z mednarodne konference Europa erinnert sich für die Zukunft (Evropa se spominja za prihodnost), ki je potekala konec aprila 2010 v Berlinu in pogovorov o prihodnosti Evrope. Objavljeni so tudi prispevki treh slovenskih avtorjev: direktorice SCNR, mag Andreje Valič  Zver, dr. Tamare Griesser Pečar in evropskega poslanca dr. Milana Zvera.

O zborniku je bila 31. oktobra objavljena tudi recenzija Hermanna Rudolfa v časniku Tagesspiegel. Več...

Direktorica SCNR mag. Andreja Valič Zver na mednarodni konferenci “Evropa se spominja za prihodnost” aprila 2010. Konferenco je pod pokroviteljstvom predsednika Evropskega parlamenta Jerzya Buzeka in medijskim pokroviteljstvom časnika Die Welt, organizirala Evropska akademija iz Berlina, na njej pa so sodelovali poslanci Evropskega parlamenta, ministri, diplomati, ugledni zgodovinarji in novinarji, ki so razpravljali o vlogi totalitarizmov v evropski zgodovini, o poteh preseganja le teh, o demokraciji, njenih slabostih in potencialih, o pomenu zavedanja skupne evropske zgodovine, o možnosti skupnih evropskih znanstvenih del in še posebej zgodovinskih učbenikov ter o preseganju slabih izkušenj in predsodkov v odnosih med evropskimi narodi.

V zborniku so poleg omenjenih slovenskih avtorjev, me drugim sodelovali tudi  prvi zvezni pooblaščenec za arhive nekdanje vzhodnonemške politične policije STASI Joachim Gauck, teolog Richard Schröder, nekdanji estonski premier Mart Laar, evropska poslanka Sandra Kalniete iz Latvije, nekdanja latvijska predsednica Vaira Vike Freiberga in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans Gert Pöttering.

Vse objave