Izjava za javnost: Uspeh za projekt Platforme evropskega spomina in vesti »JUSTICE 2.0!

Izjava za javnost: Uspeh za projekt Platforme evropskega spomina in vesti »JUSTICE 2.0!«: poljski tožilci preiskujejo člana nekdanjega češkoslovaškega komunističnega politbiroja zaradi umorov na železni zavesi

Praga/Varšava/Bratislava, 21. februar 2017.

Tožilci poljskega Inštituta narodnega spomina (IPN) – glavna komisija za kazenski pregon zločinov zoper poljski narod - so sprožili kazenski postopek v primeru poljskih beguncev, ki so bili v času komunizma umorjeni na češkoslovaški železni zavesi z visoko napetostno elektriko. Glavna preživela odgovorna oseba je nekdanji minister za notranje zadeve, kasneje član politbiroja in predsednik vlade Slovaške, Lubomír Štrougal (*1924). Primere je IPN-ju predstavila Platforma evropskega spomina in vesti v okviru projekta »JUSTICE 2.0!«, katerega namen je doseči pravico za mednarodne zločine komunizma.

Po raziskavah Platforme evropskega spomina in vesti je nekdanji član češkoslovaškega politbiroja Lubomír Štrougal (*1924), Čeh, odgovoren za smrt najmanj 60 umorjenih oseb na železni zavesi v času komunizma. V času njegovega mandata ministra za notranje zadeve je bila železna zavesa pod napetostjo 4.000–6.000 voltov, kar je povzročilo kruto smrt beguncev, ki so poskušali prečkati mejo na zahod.

Od leta 1989 Češka in Slovaška republika nista bili pripravljeni obsoditi teh primerov pred domačimi sodišči. Tožilci iz poljskega Inštituta narodnega spomina (IPN) – glavna komisija za kazenski pregon zločinov zoper poljski narod, so začeli preiskovati smrt poljskih državljanov, ki jih je ubila elektrika na zahodni meji Češkoslovaške, po tem, ko je Platforma predstavila vzorčne primere.

»Upamo, da bo z vključitvijo mednarodne skupnosti pravičnost za umorjene civiliste v času komunizma dokončno prevladala,« je povedal predsednik Platforme Göran Lindblad. »Takšne pobude navdihujejo upanje za celovito poravnavo komunističnih zločinov, možnost za identifikacijo storilcev in za to, da žrtvam izkažemo spoštovanje,« je povedal dr. Jarosław Szarek, predsednik Inštituta narodnega spomina s Poljske.

»Inštitut narodovega spomina ceni delo tožilcev v partnerski organizaciji IPN, saj je pravica osnova za spravo in gradnjo prihodnosti,« je povedal dr. Ondrej Krajňák, predsednik upravnega odbora slovaškega Inštituta narodovega spomina.

Za več informacij se obrnite na:

Göran Lindblad, Predsednik, predsednik@memoryandconscience.eu, +46-706710366

Neela Winkelmann, Izvršna direktorica, director@memoryandconscience.eu, + 420-222 561 053

Vse objave