KAZEN NAJ OBSOJENCA PREVZGOJI: Kazenske ustanove v Ljubljani in okolici, 1945–1954, spletni dogodek

Spoštovani!

Vabimo vas, da prisluhnete predstavitvi knjige z naslovom KAZEN NAJ OBSOJENCA PREVZGOJI: Kazenske ustanove v Ljubljani in okolici, 1945–1954, ki je bila predstavljena 12. marca 2024, na Študijskem centru za narodno spravo.

Monografijo so predstavili avtorici dr. Mateja Čoh Kladnik in dr. Jelka Piškurić ter recenzent dr. Aleš Gabrič. Pogovor je vodil dr. Damjan Hančič.

Znanstvena monografija celovito obravnava kazenske ustanove, delovišča in taborišča v Ljubljani in okolici med letoma 1945 in 1954. Kazenske ustanove so bile pomemben del povojnega represivnega aparata, preko katerega je oblast obračunavala z dejanskimi in domnevnimi političnimi nasprotniki. Avtorici v prvem delu predstavita razvoj organov za notranje zadeve, organizacijo kazenskih ustanov na področju Slovenije ter predpise o izrekanju in izvrševanju kazni. Osrednji del monografije predstavljajo poglavja o kazenskih ustanovah v Ljubljani in njeni okolici, in sicer o zaporih državne varnosti, Kazensko poboljševalnem domu Ljubljana ter različnih deloviščih in taboriščih.

Vljudno vabljeni k ogledu in poslušanju na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Stet0cDYIyY Dr. Jelka Piškurić, dr. Mateja Čoh Kladnik in dr. Damjan Hančič (SCNR).


Dr. Aleš Gabrič (Inštitut za novejšo zgodovino)

Vse objave