Knjiga dr. Božidarja Jezernika "Goli otok"

Ljubljana (20. 5. 2013) - Pri založbi Modrijan je pred kratkim izšla nova knjiga rednega profesorja za etnologijo Balkana in kulturno antropologijo dr. Božidarja Jezernika Goli otok. Knjiga prinaša vpogled v okrutnost Golega otoka, ki je po pričevanjih mnogih presegla vsa starejša taborišča (Dachau, Auschwitz, Buchenwald ...).

O knjigi in koncentracijskem taborišiču na Golem otoku, ki je bil kmalu po razpadu Jugoslavije potisnjen v pozabo, so na predstavitvi v knjigarni Modrijan spregovorili avtor knjige dr. Božidar Jezernik, publicistka Alenka Puhar in urednik Marko Vidic.

Odlomek iz knjige: »Prenašanje ničvrednega kamenja iz kraja v kraj in brez vsakega smisla spet nazaj ubija mnogo bolj kot pljuvanje v obraz, psovke, brce, psovanje vseh po družinskem spisku balkanijade. Predvsem nekoristno delo, spremljano z zaničevanjem, pritira lageraša do kipenja žolča, do renčanja priklenjenega psa, ki v dolgotrajnem vsakodnevnem stopnjevanju nasilja počasi upada, odpor se prazni, renčanje utihne, zmanjkuje moči in kapituliraš – ker si na jugoteritoriju pač potegnil napačno karto.« (Weiss:22) (Božidar Jezernik; Goli otok – Titov gulag, str. 210)

Vse objave