Koširjevi in Matjaževa vojska v Sevnici

Avtor(ji): Mateja Čoh Kladnik

Jezik: slovenski 

Vrsta gradiva: besedilo

Leto: 2022

Vsebina: Jožef Košir (1927–1996), Marija Košir (1928–2013), ilegalne skupine v Sloveniji po koncu druge svetovne vojne, organizacija Matjaževe vojske v Sevnici, kazensko sodstvo, politični sodni procesi, 1949–1950

Založnik(i): Študijski center za narodno spravo, Ljubljana


Opis:

Avtorica v monografiji predstavi usodo Jožefa Koširja in njegove družine. Na začetku decembra 1949 je ljubljansko okrožno sodišče na procesu v Brežicah obsodilo sedem mladih ljudi, med njimi Koširja, ker naj bi kot člani ilegalne organizacije Matjaževe vojske v Sevnici s protidržavnim delovanjem rušili takratno oblast. Proces je bil pripravljen zelo hitro. Uprava državne varnosti (Udba) jih je začela spremljati na začetku poletja 1949 in jih je aretirala med 19. in 23. novembrom. Zaprti so bili v Centralnih zaporih Udbe v Ljubljani, kjer so jih preiskovalci psihično in fizično mučili ter tako izsilili njihova »priznanja«. Tik pred brežiškim procesom je Udba aretirala več oseb in jih zaprla v brežiške zapore. Pet, med njimi Koširjevo ženo Marijo, jih je bilo obsojenih na procesu proti podpornikom sevniške organizacije Matjaževe vojske maja 1950.

Sevniška organizacija Matjaževe vojske je bila konstrukt Udbe. Zgodba je tipičen primer, kako je Udba pod pretvezo, da naj bi želeli njeni člani s protidržavnim delovanjem zrušiti obstoječi sistem, preganjala domnevne politične nasprotnike. Oba procesa sta bila montirana, obtoženi pa so bili obsojeni iz političnih razlogov. Marija in Jožef Košir sta bila sodno rehabilitirana sredi devetdesetih let, leta 2018 pa jima je Komisija za izvajanje Zakona o popravi krivic priznala statusa bivših političnih zapornikov. Dogajanje od aretacije in prestajanje kazni je Jožef Košir opisal v spominih, ki so, poleg fotografskega in dokumentarnega gradiva, objavljeni v monografiji.


Video predstavitev: https://www.youtube.com/watch?v=TtmTuRs_Suc 

Povezava do članka v Družini: https://www.druzina.si/clanek/mateja-coh-kladnik-kosirjevi-matjazeva-vojska-v-sevnici


Cena: 25,00 € (+ poštnina)

Publikacijo lahko dobite na sedežu Študijskega centra za narodno spravo,

Tivolska 42, Ljubljana ali

naročite na telefonski številki 01/230 67 00 in po elektronski pošti info@scnr.si