Ljubo Sirc "delavno" proslavil svoj 90. rojstni dan

Ljubljana (5.5.2010) - V Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije je Založba Nova obzorja pripravila slovesno obeležitev 90. letnice rojstva zadnjega še živečega obtoženca na t.i. "Nagodetovem procesu" leta 1947 - Ljuba Sirca, na kateri so predstavili tudi dve njegovi deli: "Dolgo življenje po smrtni obsodbi" in "Brezpotja komunizma".

sirc1Poleg slavljenca so na predstavitvi sodelovali urednik tednika Demokracija Metod Berlec, umetnostni zgodovinar dr. Milček Komel, ekonomist mag. Bernard Brščič in direktorica SCNR, mag. Andreja Valič.

sirc4 Moderator predstavitve , urednik Demokracije Metod Berlec.

sirc3 Direktorica SCNR mag. Andreja Valič je v svojem nagovoru na kratko predstavila pomen Ljuba Sirca v slovenski novejši zgodovini in med drugim poudarila, da smo Slovenci ponosni, da ga imamo. Na koncu nagovora mu je izročila tudi šopek rož.

sirc2

Mag. Bernard Brščič, pa je Ljuba Sirca označil kot enega redkih ekonomskih teoretikov, ki je že pred desetletji natančno napovedal propad komunističnega modela ekonomije in to kot edini z "orožjem", ki so ga imeli komunisti sami" torej z njihovimi lastnimi kritikami, ki so jih jugoslovanski ekonomisti izražali v strokovnih ekonomističnih revijah. "Za znanstvenika ne more biti lepšega občutka, kot da čas potrditi njegovo teorijo", je dejal Brščič.  To se je v primeru Ljuba Sirca zagotovo zgodilo.

Vse objave