MEDNARODNA KONFERENCA O TOTALITARNIH ZLOČINIH V VARŠAVI

Ljubljana (23. 8. 2011)  - V okviru poljskega predsedovanja EU, poteka danes v  Varšavi v prostorih Muzeja Varšavske vstaje mednarodna konferenca o totalitarnih zločinih in počastitev Evropskega dneva spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, na katero so bili povabljeni pravosodni ministri držav članic EU. Konferenco organizirata Ministrstvo za pravosodje Republike Poljske in Inštitut za nacionalni spomin - Komisija za pregon zločinov proti poljskemu narodu.

Pravosodni ministri držav članic EU na konferenci v Varšavi.

Konference se udeležuje večina pravosodnih ministrov držav EU in Hrvaške ter predsednik evropskega parlamenta Jerzy Busek. Iz Slovenije je na konferenci prisotna direktorica Študijskega centra za narodno spravo mag. Andreja Valič.

Konference se je udeležila tudi direktorica SCNR, mag. Andreja Valič.

Osrednji govor je imel poleg direktorja Inštituta za nacionalni spomin dr. Lukasz Kaminski poljski pravosodni minister Krizysztof Kwiatkowski, ki je poudaril pomen resnice, pravice in spomina, če ne želimo ponovitve totalitarizmov. Obžaloval je, da ni tukaj vseh pravosodnih ministrov držav EU in poudaril pomen enotnega pogleda na zgodovino držav članic. Z njim so se strinjali vsi navzoči ministri, ki bodo podpisali Varšavsko deklaracijo o pomenu spominjanja na tragično preteklost Evrope. Deklaracija poudarja pomen izobraževanja, zgodovinopisja in prava.

Direktorica Valičeva v Muzeju  Varšavske vstaje.

Preko video nagovora je udeležence konference pozdravila tudi Evropska komisarka za pravosodje in podpredsednica Evropske komisije  Viviane Reding. Poudarila je, da imajo žrtve pravico do svojega človeškega dostojanstva, spominjanja in priznanja. Po njenih besedah mora biti vsa EU združena v spominjanju na zločine totalitarnih režimov.

Pred spomenikom Varšavske vstaje.

Udeleženci konference bodo v popoldanskih urah skupaj s predstavniki poljske vlade, ki trenutno predseduje EU, položili vence pri spomeniku Varšavske vstaje, spomeniku padlim in umorjenim na vzhodu in pri spomeniku herojev Varšavskega geta.

Položitev venca in poklonitev spominu pred spomenikom padlim in umorjenim na vzhodu.

Sledilo je še delovno srečanje predstavnikov nacionalnih institucij, ki se ukvarjajo s preučevanjem totalitarnih režimov in predstavnikov Evropske platforme spomina in vesti.

Direktorica Valičeva s češko delegacijo pred spomenikom herojev Varšavskega geta.

Vse objave