Mednarodna konferenca PRAVNA PORAVNAVA KOMUNISTIČNIH ZLOČINOV

5. junij 2012, Evropski parlament v Bruslju

Evropska platforma spomina in vesti vabi na mednarodno konferenco z naslovom Pravna poravnava komunističnih zločinov, na kateri bo potekala razprava o vprašanju pravičnosti za najhujša kazniva dejanja, storjena v času komunistične diktature v srednji in vzhodni Evropi, od nacionalne do evropske ravni. Sklic konference poteka pod okriljem številnih uglednih poslancev Evropskega parlamenta, vključno z nekdanjima predsednikoma evropskega parlamenta gospodom Hansem -Gertom Pötteringom  in gospodom Jerzyjem  Buzekom.

Na konferenci bodo sodelovali pravni strokovnjaki, predstavniki institucij in organizacij, ki se ukvarjajo s totalitarno preteklostjo, združenja žrtev, kot tudi pomembne evropske institucije iz najmanj 16 evropskih držav.

Njihov namen bo poiskati nov model mednarodnega pravosodja, ki bi končno postavil temelje in rešitve etičnega, moralnega in pravnega dolga, ki ga ima Evropska unija do svojih državljanov, ki so utrpeli hude kršitve človekovih pravic pod totalitarno komunistično vladavino in proti storilcem kaznivih dejanj, ki so te zločine storili.

Konferenca je odziv na naraščajoče potrebe mednarodnega prava  in potrebe, ki jih vsebujejo Praška deklaracija o evropski zavesti (3. junij 2008),  resolucija Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu (2. april 2009), Deklaracija o zločinih komunizma (26. februar 2010), Stockholmski program Evropskega sveta (4. maj 2010), Varšavska deklaracija o totalitarizmih (23. avgust 2011), kot tudi mednarodni poziv nekdanjih političnih zapornikov Deklaracija 2012.

Cilj konference je prispevati k podpori za uveljavitev enakih pravic za vse evropske državljane in k ohranjanju vrednot, ki so zapisane v Listini o temeljnih pravicah Evropske unije.  Vse to naj spodbudi prizadevanja k procesom krepitve sprave in evropskega povezovanja.

Vse objave