Mednarodna konferenca "TOTALITARIZMI – VPRAŠANJA IN IZZIVI

Ljubljana (9.11.2009) - Študijski center za narodno spravo in Muzej novejše zgodovine Slovenije sta na današnji dan, ko obeležujemo 20 letnico padca Berlinskega zidu in s tem t.i. "železne zavese", v Cekinovem gradu organizirala  mednarodni znanstveni posvet "TOTALITARIZMI – VPRAŠANJA IN IZZIVI - OB DVAJSETLETNICI PADCA ŽELEZNE ZAVESE V EVROPI". Konferenca je bila dobro obiskana, saj se jo je udeležilo preko 120 udeležencev.

Video utrinki s konference; pozdravni nagovor direktorice SCNR, mag. Andreje Valič. Najprej so bili na vrsti pozdravni nagovori z uvodnimi referati.

konferenca1 Prihod glavnega gosta konferece, grofa Nikolaja Tolstoya v dvorano.

Uvodničarji so bili Jože Dežman, direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, mag. Andreja Valič, direktorica Študijskega centra za narodno spravo in prof. dr. Lovro Šturm, nekdanji minister za pravosodje in nekdanji predsednik Sveta EU.

konferenca4 Pozdrav gostitelja in soogranizatorja konference, direktorja MNZS, Jožeta Dežmana.

konferenca2 Udeležence je pozdravila tudi direktorica SCNR, mag Andreja Valič.

konferenca8 Zbralo se je veliko ljudi, ki jih obravnavana tematika zanima.

konferenca20 Med udeleženci sta bila tudi britanski veleposlanik Andrew Page (drugi z desne), litovski  veleoslanik Rimutis Klevečka (tretji z leve) ter predstavnik bolgarskega inštituta Todor Trifonov.

Sledil je glavni medijski dogodek konference - pogovor z grofom Nikolajem Tolstoyem na temo "British extradition of Slovenes in 1945: Dire Necessity or Conspiracy?", ki ga je vodil Jože Dežman.

konferenca5 Grof Nikolaj Tolstoy.

Nato pa so v dopoldanskem panelu, ki ga je vodil moderator dr. Matija Ogrin svoje referate predstavili: dr. Tamara Griesser-Pečar: Register totalitarnih režimov in pojavov v Sloveniji, dr. Jernej Letnar Černič: Iskanje normativnih odgovorov na totalitaristična hudodelstva (referat je prebral Boštjan Kolarič), dr. Damjan Hančič: Oris revolucionarnega nasilja na Kamniškem v letih 1941-1945, mag. Renato Podbersič: Revolucionarno nasilje na Primorskem in Andrej Zorko: Mobilizacija v nemško vojsko.

 konferenca6 Dr. Tamara Griesser Pečar.

 konferenca10 Boštjan Kolarič.

konferenca11 Dr. Damjan Hančič.

konfereca7 Mag. Renato Podbersič.

Po kosilu je prvi popoldanski panel vodil moderator: prof. dr. Vasko Simoniti. Referate so predstavili: Pavel Jamnik: Zavedanje zločina, dr. Mateja Čoh: "Bande" – teroristične skupine ali provokacija Udbe? in dr. Milko Mikola: Izgoni prebivalstva iz kraja bivanja v Sloveniji v obdobju 1947-1949.

konferenca12 Dr. Mateja Čoh.

konferenca13 Dr. Milko Mikola.

Tudi drugi popoldanski panel je vodil moderator prof.  dr. Vasko Simoniti. Z referati so se predstavili: mag. Andreja Valič: Zgodovina za prihodnost, mag. Monika Kokalj Kočevar: Življenjske zgodbe druge svetovne vojne in  Jože Dežman: Razpad tabujev in tranzicijska pravičnost v Sloveniji.

konferenca14 Mag. Andreja Valič.

Vsi prispevki z mednarodne konference bodo v celoti objavljeni v posebnem zborniku, ki ga bo izdal SCNR.

Vse objave